Un parell de recomanacions


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 28/gen/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui em permeto fer-vos un parell de recomanacions sobre un llibre i una pel·lícula/exposició que m'han colpit aquests darrers dies. El llibre és el que va escriure la darrera i més jove Premi Nobel de la Pau, Malala Yousafzai, juntament amb Patricia Mc Cormick. En general tots coneixem 'una part' de la seva història. Precisament el llibre es titula així: 'Malala, La meva història'.

Llegint-lo em vaig adonar que la part de la seva vida que coneixia, com crec que a la majoria de nosaltres, era aquella que li va començar quan un parell de talibans li van disparar tres trets ferint-la a ella i a dues companyes més que anaven en el mateix camió/autobús tornant de l’escola.

Però la seva vida d’activista ja havia començat molt abans. Amb un pare que tenia tres escoles de nois i noies; enfrontat als talibans i les seves absurdes prohibicions. Amb una mare que, tot i ser analfabeta, en tot moment va fer costat i va encoratjar el seu marit i la seva filla en la lluita per l’escolarització de les noies, cosa gens normal perquè la dona està completament submisa al marit.

La Malala et va retratant la dura vida quotidiana d’una pacífica comunitat paixtus del Pakistan i la seva evolució fins arribar a partir la xacra del terrorisme. Ens fa veure el mal que pot fer un 'eixelebrat' darrere un micro i un suport financer... Tot el llibre és un cant a l’esforç, a la defensa de les conviccions i a l’esperança.

La pel·lícula/exposició és la de Sebastião Salgado. L’exposició denominada 'Gènesi', que encara podeu veure ( ja per pocs temps) al Caixa Forum, en la qual el multipremiat fotògraf busca els orígens del món i del planeta que habitem. Un món que ha evolucionat durant milers d'anys abans de veure's enfrontat al ritme de la vida moderna.

Tot i ser impactant, cal complementar-la amb la visió de la pel·lícula 'La sal de la terra' que van fer el seu fill Juliano i Win Wenders. És una dura denúncia del que comporta la guerra, els enfrontaments entre els homes, les dures condicions laborals i també el poc respecte que podem tenir per al nostre planeta. Però no tot és negatiu, sinó que també ens mostra com, amb esforç, es pot transformar una terra erma (la finca dels seus pares) en una gran plantació d’una gran diversitat d’arbres.

En aquest cas, estem davant de la denúncia de la crueltat del home enfront dels altres homes i de la natura, però que si ens hi posem, pot tenir solució. Llegint aquest llibre i veient l’exposició i la pel·lícula, t'adones que per molt que ens queixem som molt afortunats vivint en el món en què vivim.

'L'esperança no es un somni sinó una manera de transformar els somnis en realitat'
Leo Joséph Suenens (1904-1996. Cardenal belga protector del moviment catòlic de renovació)

TON MARIMON és responsable de comunicació del Grup d’Acció Ciutadana de Sant Cugat d’Oxfam Intermon



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.