20 anys de les massives mobilitzacions pel 0,7%


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 14/gen/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Oxfam Intermón llença avui el seu informe de referència 'La realitat de l'ajuda' convertit, en la seva 20a edició, en una plataforma digital de transparència i vigilància ciutadana. L'Ajuda al Desenvolupament de les comunitats autònomes està en el seu valor més baix des del 2001, amb una retallada del 70% en els últims cinc anys. La projecció internacional de la Generalitat oblida els més pobres.

Fa 20 anys va haver-hi manifestacions i acampades massives per reclamar que el 0,7% de la RNB (Renda Nacional Bruta) es destinés a l'ajuda al desenvolupament. Aquelles mobilitzacions van aconseguir incrementar els fons assignats a lluitar contra la pobresa i dotar Espanya d'una política de cooperació de la qual mancava. Després de 20 anys podem afirmar que els programes de desenvolupament, finançats amb aquests recursos públics, han aconseguit canviar les vides de milions de persones i han estat crucials per contribuir a la lluita global contra la pobresa.

No obstant això, la cooperació al desenvolupament travessa avui un dels moments més baixos de la seva història. Després de fregar el 0,5% de la Renda Nacional Bruta (RNB) al 2009, en aquests moments representa solament un 0,17%, el mateix nivell al qual estaven al 1989 i sense un compromís d'aconseguir el 0,7%, ni tan sols el de revertir aquesta tendència que ens ha portat a la cua entre els països donants membres de l'OCDE.

La Cooperació Descentralitzada (la que fan comunitats autònomes i ens locals) està en el seu valor més baix des de 2001: després de cinc anys consecutius de caigudes, la cooperació autonòmica ha sofert una retallada acumulada del 70%. En 2013, les comunitats van aportar 138,9 milions d'euros de AOD, la qual cosa representa en mitjana el 0,08% del seu pressupost (lluny del 0,30% que es registrava abans de la crisi); és, a més, un 17% menys que en 2012. Andalusia és la comunitat que més fons aporta (45,9 milions d'euros), encara que Euskadi és qui realitza un major esforç pressupostari (destina a AOD el 0,30% del pressupost autonòmic).

En concret, Catalunya va aportar 15,2 milions, sent la tercera comunitat que més diners va desemborsar. No obstant això, el seu nivell d'esforç va ser molt baix: de cada 100 euros gastats per la Generalitat en 2013, amb prou feines cinc cèntims es van destinar a AOD (la mitjana estatal es va situar en el 0,08%). Des de 2008 (63 milions d'euros), Catalunya ha retallat un 76% la seva inversió a lluitar contra la pobresa i desigualtat globals.

'Qui fa patir el proïsme es perjudica a ell mateix. Qui ajuda els altres s'ajuda a ell mateix'.
Leon Tolstoi (1828-1910. Escriptor rus)

TON MARIMON és esponsable de comunicació del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Oxfam Intermon



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.