SOM, servei d'ocupació municipal

Pepe Garcia


Publicat: el 2/des/14
Opinió| Columnes

Va ser a principis dels anys 80, entrada la recent democràcia, quan encara no existia res a les administracions locals per combatre eficientment l' atur, quan de la mà d'una jove regidora es va començar a intercedir i negociar davant l' INEM per trobar vies de solucions a persones aturades de la nostra ciutat.

Avui en dia, després d'algunes dècades, el Servei d’Ocupació Municipal està firmament assentat i consolidat, sent una peça clau en les politiques d'ajuda a les persones que més ho necessiten. Que per circumstàncies mil i variades es troben amb molt poques sortides davant la crisi que ens envolta i amenaça l'estat del benestar.

Persones de totes les edat, experiències i formacions: l'atur arriba a qualsevol casa i família, com una malaltia que mai esperaven trobar en la nostra vida. Que veien passar davant nostre, o simplement escoltaven en els mitjans de comunicació en forma d'estadístiques, fins el dia que truca a la nostra porta.

La primera sortida, si tens sort, és cobrar uns mesos del que vam cotitzar quan treballaven. Després pot ser que si tens càrrega familiar, el govern estatal et donarà uns paupèrrims euros que no cobreixen les necessitats bàsiques de qualsevol persona, però de poder trobar novament una feina, res de res. Si no és que el vostre Ajuntament tingui els recursos suficient per poder dir-te: 'Vine, nosaltres t'ajudarem en tot el que puguem'.

Actualment l'Ajuntament de Sant Cugat des de fa anys va adherir-se a l'acord relatiu a la contractació de persones aturades que hagin exhaurit la prestació i/o subsidi, inscrites com a demandants d’ ocupació no ocupades en el marc de programa treball i formació promogut pel Servei d’ Ocupació de Catalunya. És un acord signat per la federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i els sindicats CCOO i UGT.

A Sant Cugat, des de llavors, ja van passar per aquest pla d'ocupació moltes persones. Una sortida de tornar al mercat laboral juntament amb els cursos de formació, però sobretot crec personalment que els serveixen per poder col·locar novament les ales i tornar a volar, per no perdre la il·lusió que en un determinat moment de vegades es perd.

No sé si algun dia ens sortirem del que sempre ha estat en les nostres vides: l'atur i les crisis que ens acompanyen com ombres perennes, però si arriba aquest dia de trobar-nos cara a cara amb l'atur, espero que encara puguin existir llocs com el SOM, per poder trucar a la seva porta i trobar dintre una mica d’ esperança que ens ajudi a caminar novament. Una mà amiga com la d'aquella jove regidora de fa anys, amb l'esperit de servir i ajuda els seus conciutadans, i que amb la seva força de solidaritat i fraternitat lluitava contra les desigualtat socials.

JOSÉ GARCíA és secretari general de CCOO a l'Ajuntament de Sant Cugat