Pobres, sense aigua i a les fosques


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 16/oct/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja fa uns mesos hi ha haver una trobada a la seu del Parlament de Catalunya amb totes les entitats que conformen la Taula d'Entitats de Tercer Sector social, des de Càritas fins a l'associació de veïns del Raval, per parlar dels problemes que els afectaven i als quals el Parlament pretenia posar remei amb un debat monogràfic.

Aquest debat hauria d'haver definit de forma clara el protocol per protegir les persones en situació de vulnerabilitat i evitar que hagin de pagar el deute. No cal dir que estem parlant de tenir garantit un dret bàsic que cal que l'administració proporcioni, respecti i protegeixi. Vist des de casa nostra, pot semblar un tema banal, però es calcula que més d'un 10% de la població catalana; és a dir, unes 3.200 famílies, pateix talls de gas i/o electricitat per impagament dels rebuts corresponents.

El debat es va fer al març però ja en aquell moment no va acontentar ningú i a dia d'avui es pot considerar que ha estat un absolut fracàs, ja que només s'hi han pogut acollir 500 famílies, un 0,5% dels afectats, i aquests només veuen ajornat el deute, cosa que endarrereix el problema però no el resolt. No s'ha decretat cap mesura d'urgència i s'ha incomplert el termini per incorporar bonificacions, condicions del deute i principi de precaució.

Tot i això, el govern de Mariano Rajoy ha impugnat el decret perquè només ell pot dictaminar qui és vulnerable i qui no, i perquè li sembla que amenaça la unitat de mercat i els ingressos de les elèctriques. Valga'm Déu, aquesta sí que és bona!.

Cal recordar que s'ha produït un augment dels subministraments bàsics al mateix temps que la ciutadania s'anava empobrint, sense que s'establís cap mesura de protecció efectiva per les famílies més vulnerables. Sembla escandalós que això passi mentre les empreses elèctriques al nostre país han incrementat el seu valor en borsa més d'un 20% i s'han convertit en negocis tremendament lucratius.

Davant aquesta disbauxa la Taula d'entitats del Tercer Sector ha demanat:

- Garantir el subministrament bàsic d'aigua, electricitat i gas de les persones en situació de vulnerabilitat mentre duri aquesta situació.

- Garantir que no es produeixi cap tall de subministraments a aquestes persones, el que implica que les empreses contactin amb els serveis socials per intentar posar remei a la situació abans que es produeixi.

- Deixar clar qui es pot acollir a les mesures de pobresa energètica.

- Apel·lar a les empreses subministradores perquè assumeixin els costos associats al manteniment dels subministraments.

- Garantir la realització de cursos de formació i capacitació en eficiència energètica adreçats a les llars amb l'objectiu de reduir el consum i millorar l'eficiència.

Però no cal patir perquè ni aquestes mesures tan senzilles es portaran a terme, no fos cas que algun "vivales" fes trampa i enfonsés alguna de les empreses del sector.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.