Quan moltes persones alcem la nostra veu, les empreses escolten


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 4/set/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Després de gairebé sis mesos de campanya, PepsiCo, la segona major empresa d'alimentació i begudes del món, s'ha compromès a adoptar una política de tolerància zero davant l'acaparament de terres, i a fer que les seves embotelladores facin el mateix.

PepsiCo s'ha compromès a utilitzar tota la seva influència per evitar l'acaparament de terres en la seva cadena de subministrament. Els proveïdors que vulguin que els seus ingredients s'utilitzin en qualsevol dels seus productes han de garantir que han adquirit les seves terres de manera responsable.

'Això no hauria estat possible sense els centenars de milers de persones que han reclamat a les empreses que respectin els drets de les persones que formen part de les seves cadenes de subministrament. Cap empresa, per gran que sigui, pot ignorar l'opinió dels seus clients. Junts, gràcies al poder dels consumidors, podem transformar la indústria alimentària', ha declarat la directora executiva d'Oxfam Internacional, Winnie Byanyima.

L'anunci de PepsiCo es dóna just després que Coca-Cola assumís compromisos similars a la fi de 2013, només un mes després que comencés la campanya.

A més, Associated British Foods (ABF), l'altra empresa a la qual hem demanat que prengui mesurades, ha redactat noves polítiques recentment en les quals es compromet a respectar el principi de consentiment lliure, previ i informat, que ajuda a garantir que es consulti a les comunitats i que es requereixi el seu consentiment abans que es vengui la terra que estan utilitzant.

Però, què significa això per a les famílies agricultores i les seves comunitats?
Com una de les majors empreses d'alimentació i begudes del món, PepsiCo, té un gran poder per influir en els seus proveïdors, així com en altres empreses de la indústria. Com a conseqüència d'aquests compromisos, PepsiCo prendrà mesures apropiades per evitar conflictes de terres que provoquen l'expulsió dels agricultors de les seves terres i les seves cases.

Aquesta setmana, tenint en compte que dissabte es va celebrar el Dia Mundial de l'Aigua, en lloc d'acabar amb una frase del meu llistat com és habitual, ho faré amb un tuit que vaig llegir diumenge:

Cada dia moren de set 1.400 nens, però l'ONU dedica el dia mundial a parlar d'aigua i energia. Decebedor.

José Luis Gallego (1964. Periodista, naturalista i escriptor)


TON MARIMON és coordinador del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Intermon Oxfam


Columna publicada originalment el 26 de març de 2014



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.