Quina economia estudien els nostres fills i filles?


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 16/jul/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En ple temps de crisi econòmica (encara que hi ha qui diu que pràcticament ja s'ha acabat), semblaria lògic que es parlés més que mai d'economia. No solament al carrer o als diaris sinó també a les aules de les escoles i les universitats.

Si li pregunteu a algú que estigui estudiant econòmiques o empresarials - o bé fent algun màster - que us expliquin sobre la crisi actual, la resposta us sorprendrà. Res. Només es parla d'un model econòmic de consum i producció (el capitalista neoclàssic) deixant de banda models alternatius com a simples anècdotes amb les quals no mereix perdre el temps.

Però hi ha sistemes alternatius que s'estan introduint cada vegada més en la nostra societat i que poden servir per ajudar-nos a explicar la crisi actual i trobar sortides sostenibles . Per sort avui en dia - i en determinats entorns , entre ells el Fòrum Social Mundial- ja comença a parlar d'Economia Col·laborativa, Solidària, Ecològica, de Banca Ètica, de Consum Responsable, de Comerç Just, de Decreixement, etc., si bé en la gran majoria de casos, aquests conceptes encara no s'han inclòs en els plans d'estudi del sistema educatiu formal. És a dir, no s'ensenyen des de la base.

Així doncs, tota aquella persona que estigui interessada a aprendre sobre les noves formes de dur a terme l'activitat econòmica no té més remei que dirigir-se a altres institucions. Organitzacions com ara Oikocredit o FETS que fa més d'una dècada que treballen per donar a conèixer les finances ètiques en la nostra societat. També SETEM i la XES, especialistes en comerç just i economia solidària respectivament, per posar altres exemples.

No obstant això, durant l'últim any i esperonats per la crisi econòmica ('Crash') i per la flagrant incoherència del món educatiu, diverses associacions d'estudiants d'economia de tot el món, sota el nom de 'Post - Crash', han posat en marxa diferents iniciatives per posar el debat sobre la taula i exigir un educació més plural de l'economia.

No és estrany? Els mateixos que riuen dels endevins es prenen de debò als economistes.
Anònim


TON MARIMON és coordinador del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Intermon Oxfam



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.