A la porta de l'escola

Carme Roca


Publicat: el 8/març
Els experts |

Avui dia 8 de març us proposo que feu un exercici per constatar el que a cap de nosaltres se'ns escapa, però que poc ens parem a analitzar. A quarts d'una del migdia aneu a la porta de qualsevol escola i observeu atentament. Veureu monitores dones entrant a treballar al centre per tenir cura dels infants durant l'hora del migdia, fins no fa gaire les veien com les persones que donaven el menjar i vigilaven els nens i les nenes que dinen a l'escola, de mica en mica hem anat veient que són molt més que això, són educadores.

Si les seguiu possiblement arribareu al menjador del centre o a la cuina, on segurament trobareu més dones i si trobeu algun home molt possiblement serà el cuiner o cap de cuina i si no ho és ho pensareu, oi que sí?

També veureu mestres dones sortint a dinar o a fer algun encàrrec en l'estona de descans, pocs mestres homes veureu i si en veieu possiblement siguin mestres d'educació física o algun membre de l'equip directiu, si no ho són ho pensareu...

També veure persones esperant la sortida dels alumnes que marxen a dinar a casa, aquí segurament hi haurà més varietat, dones treballadores de la llar que entre les tasques assignades hi ha la de recollir als nens i nenes de la casa on treballen, mares o tutores, àvies... segurament algun avi i si veieu algun pare possiblement es tractarà d'algú que els divendres treballa només de matins, fa teletreball o té empresa pròpia i es pot donar festa quan vol i si no és així així ho pensareu.

Les treballadores que realitzen la neteja dels centres també acostumen a arribar cap al migdia. Estareu amb mi que la majoria seran dones, tret d'algun home i potser algun encarregat. Oi que ho pensareu?

Potser també coincidiu amb un grupet de la junta de l'AFA que entra a reunir-se amb l'equip directiu, segurament seran dones i si hi ha algun home ja sabeu què pensareu...

I si, ho pensareu i, en la majoria dels casos, no us equivocareu, així és l'entorn escolar, un entorn altament feminitzat, però emmarcat encara dins de patrons patriarcals, molt poc inclusiu (per no dir gens) i que avança molt lentament cap a la justícia social.

Si volem una educació feminista hem de començar a canviar moltes coses de dins i fora de les escoles i la primera l'hem de fer cada una de les persones que a la porta d'una escola pensem totes aquestes coses.

CARME ROCA és presidenta de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat