Infantesa perduda


  • Comparteix:

josep.manuel.prats

Josep Manuel Prats

President de FAPEL (Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya)


Publicat: el 13/mar/24
Els experts |
PDF

L'educació és -hauria de ser- com un bon caldo de Nadal que, al fogó del darrere i a foc lent, va fent xup-xup durant hores i hores, fins que aquella aigua -incolora, inodora i insípida- s'amara del bon gust dels millors ingredients, transformant-se, agafant cos i textura, i fent bo i gustós allò que toca. Els millors ingredients són la família, el professorat, el suport que s'escaigui, els coneixements, els bons hàbits i les virtuts exercitades, els models de persona, les converses de cor a cor, el bon lleure educatiu, els horaris adients, el descans reparador, les relacions de persona a persona; tot amb l'objectiu de tenir persones íntegres, professionals competents i ciutadans compromesos. Però els darrers caps de la conselleria han posat la cuina cap per avall per sacsejar-ho tot per innovar, acríticament, a toc de xiulet de les nefandes LOGSE i LOMLOE. Per això, i molts altres motius, han posat en peu de guerra les famílies i el professorat i les xarxes i mitjans bullen. Potser serà perquè quan les coses no van gens alhora, finalment es desperten les consciències. Tots volem el millor caldo, però ens donen una aigüeta insulsa.

Es desperten les consciències quan, any rere any, els resultats de proves objectives externes ens diuen que anem cada cop pitjor. També quan des de l'educació postobligatòria i superior el professorat denuncia que baixa el nivell cultural i de coneixements, o bé des del teixit productiu, sigui quin sigui, es denuncia que el jovent que els arriba no té prou formació ni actitud.

També ens deixen espaordits les notícies sobre les conductes disruptives -a voltes delictives- i mals hàbits dels infants i joves; també les enquestes sociològiques i d'opinió sobre molts àmbits de la vida social que ens fan posar sovint les mans al cap.

Amb una mirada globalitzadora hauríem de reconèixer que ja algunes generacions de joves i infants, han perdut alguna cosa d'essencial per viure, perquè moltes d'aquestes coses que passen repugnen a la raó i a la naturalesa humana.

Bé és cert que hi ha milers d'infants i joves que es prenen seriosament la seva vida, professorat excel·lent i famílies implicades, però la notícia és que l'home mossegui al gos, i que la normalitat no és atractiva per vendre diaris o bé hores d'audiència. Però anar exposant constantment el que està malament, produeix imitació i finalment desencís i desànim.

Recordant l'obra mestra de Frank Capra - 'It's a wonderful life'- la lliçó de la pel·lícula és que cada vida compta, que ens influïm i millorem imbricant-nos els uns amb els altres, que ningú sobra per mirar de fer el bé als altres i, de retruc, a la comunitat. Contràriament, en els darrers anys hem menystingut els bons exemples, s'ha enaltit la mediocritat, s'ha glorificat el canvi pel canvi només perquè sembla que fer el contrari és pejorativament "conservador". Hem malgastat molt i hem perdut oportunitats de fer el bé a molts infants i joves, per incompareixença d'alguns, per supèrbia d'altres, per ignorar l'essencial de la naturalesa humana, negant-los-hi el més preuat: la bona educació. El resultat és que tenim ja algunes generacions (cohorts en diuen els sociòlegs) perdudes.

Ens trobem en un entorn hiperaccelerat, tensat i dividit, quan l'educació requereix temps llargs, estabilitat i quietud, un bon finançament, famílies involucrades en el procés educatiu dels seus fills, els millors professors i suports, alumnes disposats a esforçar-se per aprendre, un govern que gestioni -no aspiraria a més, ara per ara- raonablement bé... i ja tindríem el caldo de Nadal.

JOSEP MANUEL PRATS és president de FAPEL (Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.