Famílies: tornem als museus!
"Els Museus de Sant Cugat són casa vostra, també per descobrir la història en el temps de lleure"
Helena Minuesa
Publicat: el 28/abr/21
Els experts |
Si una cosa ens ha ensenyat aquest temps pandèmic que ens ha tocat viure és a apreciar i a valorar allò que tenim més a prop, la cultura local que en els moments més durs del confinament ens ha curat l'ànima, i ens ha animat a seguir endavant.
Recordeu aquells dies d'incertesa del mes de març de l'any passat? Les famílies ens apressàvem a buscar mil fórmules per a que els petits de casa (i no tant petits) es nodrissin de les històries que la música ens evocava, de la poesia que els contes ens regalaven.
Museus d’arreu del planeta van reinventar mil noves maneres d'acostar també els seus continguts de forma amable i propera, malgrat la fredor de la pantalla. Visites online, jocs de pistes convertits en enigmes virtuals, llegendes en xarxa, històries vives que ens podien transportar, tot i que de lluny, a la nostra pròpia història.
Per fi, els museus van poder obrir les portes de nou. Mai no oblidarem aquell maig. Les escoles van tornar a confiar en nosaltres, en la manera d'aprendre continguts més enllà de les parets de les aules. De forma vivencial i directa.
I és que des de fa més de 15 anys, des del servei educatiu dels Museus de Sant Cugat treballem per a una experiència basada en l'aprenentatge 360º, una manera de concebre l'educació de la mà de la Fundació Jaume Bofill. La seva teoria ens diu que educa l'escola i la família, però que també educa el parc i el centre cívic, i educa la biblioteca i el museu, l’esplai i la plaça.
En definitiva, i tal i com defensa el gran mestre de la pedagogia, Francesco Tonucci, la ciutat en sí mateixa és un agent educador: una xarxa posada a l'abast del coneixement i de l'aprenentatge vivencial, significatiu i vinculat a l'experiència real de l'infant.
Ara és el moment de tornar a omplir els museus, famílies. I més enllà de la visita establerta dins el currículum escolar, els Museus de Sant Cugat són casa vostra, també per descobrir la història en el temps de lleure.
Veniu a viure en primera persona la fredor de la pedra del claustre, el soroll de la font quan raja, la bellesa i l'harmonia dels capitells romànics.
Diuen que la bellesa cura. Veniu a comprovar-ho?
HELENA MINUESA SÁNCHEZ és responsable del servei educatiu i de públics dels Museus de Sant Cugat
L'entrada als Museus de Sant Cugat és gratuïta.
Horari: de dimarts a dissabtes de 10.30 h a 13.30 h i de 16 h a 19 h, diumenges i festius de 10.30 h a 14.30 h. Dilluns tancat.
Trobareu tota la nostra oferta aquí