Montse Esquerdo: 'Volem potenciar el valor educatiu de l'esgrima a Sant Cugat'

El Club Esgrima Sant Cugat 2020 compleix 10 mesos de pràctica esportiva a la ciutat

Al centre de la imatge, la directora tècnica, Montse Esquerdo / Foto: Club Esgrima Sant Cugat 2020

Entrevista

Publicat el 18/nov/22 per Joan Garcia

El Club Esgrima Sant Cugat 2020 vol potenciar aquesta modalitat esportiva a la nostra ciutat i des del gener que l'entitat està en marxa al gimnàs de l'Institut Arnau Cadell. La directora tècnica del club, Montse Esquerdo, té ben clar que l''objectiu és donar a entendre el valor educatiu del nostre esport'. Esquerdo ha avançat que volen acollir un open internacional de menors a Sant Cugat 'per potenciar aquest esport a casa nostra el 2023'. L'entitat santcugatenca es va fundar el 2020, però la pràctica esportiva no s'ha iniciat fins aquest gener. Una quarantena de socis integren aquesta entitat.

Escolta-ho

Explica'ns per què arribeu a Sant Cugat i que voleu fer a Sant Cugat ?
Nosaltres hem arribat a Sant Cugat perquè l'Ajuntament ha tingut des del principi interès en el nostre esport. Tenen una filosofia no de potenciar un esport sinó de diversificar. Quan nosaltres vam arribar amb el nostre projecte per implantar l'esgrima al municipi, de seguida ens vam sentir acollits i amb suport. El lloc on estem entrenant ara, al gimnàs de l'Institut d'Arnau Cadell, és una localització que ens van proposar ells amb la direcció del centre.

Quina és la intenció que l'esgrima? Que es conegui a Sant Cugat i es practiqui?
La intenció és donar a conèixer un esport que no té gaire practicants i que la gent el pugui practicar. Muntar una escola on els resultats no són prioritaris. Volem donar a entendre el valor de l'esgrima com esport molt educatiu. És un esport individual que sempre necessites el grup per practicar-ho. Hi ha diversitat d'assalts quan vas entrenament. La capacitat que dona això és important perquè és un esport de lluita i has de desenvolupar característiques en el pla individual i vessant social potent.

Teniu un projecte amb les escoles pel valor educatiu d'aquest esport. Teniu contactes ja amb alguns centres?
Nosaltres tenim una capacitat certament limitada. De tècnics d'esgrima hi ha pocs. Tenim reunió amb alguna escola de Sant Cugat per encaixar el nostre projecte. Si realment les instal·lacions ho permeten i hi ha un nombre d'interessats és viable donar certa formació als mestres d'educació física. Ells podrien introduir aquest esport. Així nosaltres no tindríem una intervenció tan directe a les activitats a, amb els alumnes, però donaríem la capacitat als responsables físics d'aquestes escoles per transmetre la base de l'esport en edats joves. Després els alumnes decidirien si l'esgrima és el seu esport i venir a entrenar amb nosaltres en esport federat.

Heu organitzat campionats de Catalunya sènior i veterans. Voleu seguir per aquesta direcció?
Nosaltres l'any passat vam organitzar el campionat de Catalunya. Va ser una primera experiència per conèixer la instal·lació de la Guinardera i veure com s'implanta una competició en aquesta instal·lació. Va ser molt exitosa l'experiència, ara la intenció és organitzar una competició més adient al nostre projecte. Volem desenvolupar l'esgrima als més joves. Volem organitzar una competició de Sant Jordi, competició internacional per a menors de 15 anys en un lloc que ja coneixem. És un benefici directe per als practicants de Sant Cugat en una competició de cert nivell.