Toni Mateo: 'Tenim molta il·lusió que La Merceria continuï perquè Sant Cugat es mereix tenir un negoci com aquest'

El propietari de La Merceria es jubila a finals d'abril, després de 21 anys sent el responsable del comerç

L'actual propietari de La Merceria es jubila a finals d'abril després de 21 anys davant el negoci / Foto: Cugat Mèdia

Entrevista

Publicat el 22/abr/22 per Paula Pujol / Mar Castro

Els propietaris de La Merceria de Sant Cugat, format pel matrimoni de Toni Mateo i Carme López, es jubilen a finals d'aquest mes d'abril, després de 21 anys sent els responsables del comerç. La Merceria, un dels comerços emblemàtics de la ciutat, va obrir les portes l'any 1947, a la plaça de Sant Pere, de la mà de Montserrat Perich. Més tard, el seu fill Ferran juntament amb la seva dona Ester van continuar amb el negoci. Cugat Mèdia ha visitat el comerç i ha parlat amb Toni Mateo, qui va començar al negoci com a treballador fins a convertir-se en propietari el 2001.

Escolta-ho

A on es remunten els orígens de La Merceria?
Pel quadre que hi havia a l'entrada i per totes les explicacions que ens van donar, des de l'any 1947.

Quants anys portes en el negoci i com ha estat la trajectòria?
Vaig començar com a treballador amb un majorista a Barcelona, al costat de la Boqueria, al carrer del Carme. Vaig començar com a aprenent, després d'ajudant i més tard de representant. Cap al 1978 vaig començar a fer de comercial aquí i vaig conèixer a la senyora Monsterrat Perich, fundadora de La Merceria, el seu fill Ferran i la seva dona Ester. Sempre han estat molt bones persones, amb molt bon tracte, molta cordialitat i confiança. Passat els anys, després de bromes que em feia el Ferran dient-me "el dia que em jubili et quedaràs amb La Merceria", es va complir. Des de l'any 2001 portem La Merceria i estem molt contents de ser al barri, al poble i de continuar amb el negoci.

Com ha evolucionat la ciutat al llarg dels anys?
Ha anat millorant en molts aspectes la ciutat pel que fa a serveis i població. Hi ha moltes poblacions al voltant que també ens venen a visitar. A la clientela li agrada que hi hagi una botiga com aquesta.

I la clientela, ha canviat?
Sí, la clientela evidentment ha anat canviant amb els anys, s'ha anat renovant. El nostre producte és per als que necessiten arreglar pantalons, cremalleres, gomes i més. També hi ha el que necessiten un producte més acabat com mitjons i samarretes. L'article de la merceria sempre està present.

Com es manté una merceria viva avui dia?
El més important és el tracte, el coneixement de la clientela, l'ajuda que aporten els clients quan et comenten coses que necessiten i inquietuds que tenen. D'altra banda, la voluntat que tu tinguis de servei. Com a propietari, pots proposar una sèrie d'articles que són necessaris per al dia a dia: fils, cremalleres, gomes. A partir d'aquí, allò que el client et va comentant et porta cap a una especialització. I en comptes de ser només això, també és la multiespecialització, és a dir, sempre adaptar-te als moments que van canviant.

Què es pot trobar a La Merceria?
Tots els elements que siguin per la costura: fils, cremalleres, gomes, cintes, vetes, puntilles, brodats, botons, sivelles. Tot el que siguin complements de vestir. La Merceria és un pou de moltes altres coses, un calaix de sastre per si necessites detalls, adorns, floretes, adhesius. A més, sempre hem tingut una sensibilitat cap als mitjons i cap als pantis. Aquí també pots aconseguir coses més insòlites com vanos.

Quin és el valor diferencial del comerç respecte a altres negocis?
Sobretot el tracte personal i la voluntat que tenim de la satisfacció del client. Formar part, com aquell qui diu, de la seva vida. Sempre hem valorat que hi ha clientes que al matí surten a comprar el diari, a la farmàcia i després passen per la merceria a comprar uns metres de goma i amb això van cobrint el seu dia. Això fa molta il·lusió.

Després de gairebé 22 anys treballant a La Merceria, us jubileu i traspasseu el negoci. Com encareu aquesta etapa?
De primeres tenim molta il·lusió que La Merceria continuï. Sant Cugat es mereix tenir un negoci com aquest. És important que donem una gota de color a la ciutat i que estiguem aquí, formem part de la vida de Sant Cugat. Això per a nosaltres ja és una gran satisfacció. I, d'altra banda, tornes a retrobar-te, a començar de nou i sembla que t'hagis de reinventar perquè estàs acostumat a tenir aquesta obligació diària de treballar que al mateix temps et cobreix un espai de temps.

Qui agafa el relleu de La Merceria'?
Agafa el relleu l'Elena, una noia que és del poble i que en assabentar-se que jo em jubilava, li va fer il·lusió continuar en el negoci de La Merceria perquè és un article que li agrada molt.

Canvia d'ubicació, per què es trasllada el local?
Els temps van canviant i hem valorat, un cop acabat el contracte que nosaltres teníem amb el propietari del local, arribar a un acord. Hem trobat un local molt a prop, per no marxar del barri, on creiem que també podem donar molt bon servei des d'allà. Estarem
molt a tocar de la plaça del Monestir, el centre principal de vida de la ciutat. Volíem estar molt al centre i continuar la nostra labor.

On està situat?
Al carrer de la Plana de l'Hospital número 5, al costat d'una altra botiga emblemàtica com és Cal Caballu. És un carrer molt comercial.

Què han significat per a vosaltres aquests anys?
Situar-te a l'altra banda del taulell és entrar a conèixer el que és realment La Merceria: què és el detall, per què serveix un botó, una cremallera, veure acabada la peça. I això ha significat tot un descobriment.

Com us agradaria acomiadar-vos d'aquesta etapa?
Com sempre, transmetent il·lusió als clients. La Merceria continua i els clients no s'han de preocupar. La Merceria ha format part de la nostra vida durant uns anys. Jo he intentat continuar una feina que ja havia començat la senyora Montserrat, de la qual me'n recordo, i del Ferran i l'Ester que són els que van deixar aquesta botiga i aquesta clientela. Jo el que he fet és posar un granet més.