Tres anys de l'1-O, un abans i un després en la política catalana (i de Sant Cugat)

El referèndum va comportar l'empresonament dels líders independentistes amb una sentència que va mobilitzar la ciutat


  • Comparteix:

1 d'octubre de 2017, dia del referèndum d'independència de Catalunya. A Sant Cugat, es van habilitar per votar 28 col·legis electorals, que van viure una jornada relativament tranquil·la, però amb la incertesa d'una possible intervenció de la Guàrdia Civil que no es va arribar a produir a la ciutat. L'organització i les llargues cues van ser les imatges que van marcar a Sant Cugat la jornada, en què també va estar present una delegació internacional. La participació en la votació va ser del 56,4% i el 88,43% dels votants es va decantar pel Sí a la independència del país.

Després que molts santcugatencs fessin nit als col·legis el divendres i el dissabte previs a aquell diumenge, l'organització va marcar les hores inicials de la jornada de votació. A les cinc del matí, una hora abans del límit que tenien els Mossos per desallotjar, el nombre d'ocupants als diferents col·legis es va multiplicar en poc temps. La concentració generada va portar els Mossos a descartar la sortida dels ocupants, tot i l'advertiment d'abandonar els col·legis. Les llargues cues van donar el tret de sortida a les votacions, una hora més tard del previst.

A primera hora del matí, la Generalitat anunciava el vot universal per possibilitar que la ciutadania pogués votar a qualsevol lloc, gràcies al cens electrònic. El web, però, va ser intervingut una hora més tard i els problemes telemàtics obligaven els responsables de les meses a continuar les votacions amb el sistema manual.

Des de primera hora de la tarda, un centenar de persones protegia les instal·lacions a cadascun dels 28 col·legis electorals de Sant Cugat. Una persistència que va viure moments intensos com els cordons humans i el suport que van fer els Bombers, que van arribar a diversos col·legis entre els aplaudiments ciutadans. Els rumors de l'actuació de la Guàrdia Civil van estar presents al llarg de tota la jornada i van portar els ciutadans a dissenyar plans per evacuar les urnes, que finalment no van ser necessaris.

A la nit la plaça d'Octavià es va omplir de gom a gom per viure el recompte de vots del referèndum, invalidat pel Tribunal Constitucional (TC). La cita va donar el tret de sortida a les nou del vespre i els santcugatencs es van aplegar davant una pantalla gegant instal·lada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Resultats
Un 88,43% de les persones que va votar a Sant Cugat van donar suport al Sí en el referèndum sobre la independència de Catalunya, segons dades de l'Ajuntament. Per contra, el No va obtenir un 7,6%, mentre que els vots nuls van ser de l'1,03% i els blancs un 2,95%. A la ciutat, la participació va ser del 56,4%, un càlcul elaborat a partir del cens santcugatenc que no va tenir en compte els moments en què el vot va ser universal.

Sentència
La celebració del referèndum va comportar la suspensió de l'autonomia de Catalunya per part de l'Estat i la inhabilitació del govern de la Generalitat en bloc. A més, es va empresonar de manera preventiva la majoria de consellers, entre ells el santcugatenc Raül Romeva. La sentència del Tribunal Suprem va arribar l'any passat, el 14 d'octubre, amb penes de com a mínim 10 anys de presó per als líders independentistes. En el cas de Romeva, la condemna és de 12 anys de presó i 12 d'inhabilitació absoluta per sedició en concurs medial amb un delicte de malversació de fons públics agreujat per quantitat.

Arran de la decisió judicial, aquell mateix dia milers de persones van omplir la plaça de la Vila i els carrers de Sant Cugat per expressar el seu rebuig. Les protestes es van allargar durant setmanes, amb més mobilitzacions i accions com talls de carrers i de vies com les autopistes que passen per la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.