Amb l'esquema del sistema de la llei del 2009 pel finançament de les CCAA, en la distribució de les competències, d'anivellar els recursos i distribuir-los de forma equitativa entre el govern Central i els de les Comunitats Autònomes. Tenim tres sistemes; el foral, el comú (i els especials de les illes Balears i sobretot de Canàries). Tenim tres elements en el finançament: cistella d'impostos, un mecanisme de solidaritat (que no funciona correctament) i el fons de garantia amb transferències de l'estat. El mecanisme de solidaritat i el fons de garantia segueixen bastant l'establert a l'Estatut de 2006.
Un dels problemes és que a Espanya, actualment segons la llei vigent de 2009, no hi ha criteris pactats d'anivellament, ens cal i és molt necessari un acord ampli de finançament federal. Que tenen molts estats que funcionen federalment amb excepcions en dos casos: els Estats Units i Austràlia (que depèn d'una comissió de 40 persones).
A hores d'ara, tenim en funcionant: el Consell de Política Fiscal i Financera entre l'Estat i les CCAA, la Conferència de Presidents i les Conferències Sectorials. Tant a la Constitució com en el propi funcionament pràctic, es veu clarament que tant pel finançament com per la distribució de competències, les Comunitats Autònomes i els seus governs son Estat i en aquestes institucions tenen acords multilaterals. En aquest context, Montserrat Colldeforns va afegir, que és un error veure en el finançament un joc se suma zero. La competència fiscal a la baixa entre les CCAA en reducció d'impostos genera una pèrdua de recursos que afecta els serveis que dona cada Comunitat a la ciutadania.
En el diàleg amb Albert de Gregori, van afegir que cal reformar el Senat i que sigui una càmera federal, que representi a cada Comunitat Autònoma, el que implica fer esmena a la Constitució de 1978, cosa que ara no és possible, però sí que es poden canviar mecanismes d'adaptació.
Es va afegir ja de cara a la conclusió de la sessió: que en un funcionament federal, l'Agència Tributària de Catalunya hauria de tenir més competències per gestionar tots els impostos a més dels que gestiona ara, no vol dir que se'ls quedi, sinó per una distribució equitativa i solidària dels recursos. El Fons de garantia hauria d'estar veritablement federal, amb participació i contribució de les Comunitats Forals i que estiguin en la gestió comuna. S'han d'establir sistemes de coordinació federal amb criteris de solidaritat i d'equitat. El nou sistema de finançament federal estarà més eficient, just i solidari.
Els dos sistemes forals es podrien incloure en el volum de "càrregues no assumides" a les que també aporten, les transferències d'anivellament necessàries per a totes les CCAA que no poden recaptar prou, i guanyaríem en equitat. Es podria obrir el camí, creant els consorcis previstos en algunes Comunitats com la de Catalunya, i guanyaríem en eficiència, autonomia i responsabilitat fiscal. Modificant també el funcionament del Consell de Política Fiscal i Financera i els Consells Sectorials. És a dir, el que seria el sistema de governança ja pròpia d'un estat federal.
Finalment, es va dir com conclusió: que necessitem un nou sistema, menys dependent de la voluntat del govern central, pel repartiment dels recursos econòmics entre l'Estat i les Comunitats Autònomes, per tant, cal un nou sistema regulat federalment que funcioni de forma automàtica sense que la intervenció del govern de torn segons color polític sigui rellevant. Una sessió potent i de gran importància que necessitarà continuació.
Josep-Lluís Salazar-Máñez, coordinador del Grup de Federalistes d'Esquerres-UEF Catalunya
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.