Seguint una frase feta...


  • Comparteix:

Hi havia una frase feta i consolidada de que 'els focs s'apaguen a l'hivern', tanmateix, això era abans, quan plovia i l'hivern era una estació freda i seca, quan el clima i la meteorologia associada, bo és de reconèixer, eren diferents als actuals.

Doncs, seguint-la, potser ara és el moment de pensar en el proper estiu, o millor en la propera, sinó és que l'actual es perllonga fins ves a saber quan, temporada d'elevada i perdurable calor, que vindrà, i pensar en què fer, com ens preparem per resistir-la i ser un municipi més resilient.

Sens dubte, com en tot, cal pensar el que es pot fer, però sobretot fer-ho. Així considerant la globalitat i la individualitat, que es farà en Sant Cugat respecte de la pobresa energètica, que va més enllà de repensar el calendari d'actuacions econòmiques respecte de la despesa energètica, cal repensar-ho perquè potser no serà l'hivern quan hi hagi una major despesa, traslladant-se aquesta a l'estiu.

La despesa energètica es pot reduir emprant per climatitzar electrodomèstics més eficients, però, sobretot, mitjançant estalvi/sobrietat en l'ús de l'energia, que s'aconsegueix amb aïllaments dels habitatges. Es tenen previstes actuacions, pressupostos... en aquest sentit?

Seguint amb l'energia, es valora el fer una comunitat municipal energètica, com a via, per disposar i posar a l'abast de tothom energia de baix impacte. Ara l'opció es l'individual, no ho valoro, però gairebé 100.000 persones tenen que emprar un altre model. Seria lògic que hi haguessin 100.000 pous per poder beure?. No.

Seguint amb l'aigua, s'ha pensat com reduir el consum d'aigua, sense aplicar normes de preu o tribut, que a més son d'escassa validesa en un dels municipis més rics de Catalunya?. S'ha previst algun pla de formació, un compromís amb l'empresa subministradora en quant al manteniment i millora de les fonts d'aigua propera, de la xarxa de distribució i de les estratègies hidràuliques de la mateixa?

Amb quins refugis climàtics es comptarà i en quins horaris? És un sobreesforç econòmic pel municipi en quant a despeses de personal i funcionament i manteniment d'equipaments.

Les zones verdes, per ser-ho i en conseqüència aportar ombra i frescor, requereixen aigua per sobre de l'emprada en el seu manteniment de supervivència. S'ha plantejat una xarxa específica per aquestes zones concretes dels parcs i jardins? Per sort disposem de moltes hectàrees i per tant les actuacions seran complexes i cares.

Ho sabem, estem en una nova realitat ambiental, que genera emergència social, no tenim, doncs, cap argument, més enllà dels polítics, per dir que no s'ha planificat per desconeixença del problema.

ROBERT SAVÉ és investigador emèrit expert en vitivinicultura i canvi climàtic de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.