Valoració d'aquests tres anys de govern local


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una urna en el moment d'una votació / Foto: Localpres

Imatge d'arxiu d'una urna en el moment d'una votació / Foto: Localpres

Aviat farà tres anys de les eleccions municipals del 2019 a Sant Cugat del Vallès. La valoració que es pot fer d'aquest govern local 2019-2023, que encara té un any de mandat al davant, és, al meu entendre, la següent:


  1. Ha hagut de fer-se un pacte d'esquerres en clau local, deixant de banda diferències, que n'hi ha i de gruix, en temes importants. Però ha primat recollir l'esperit de canvi que des de les esquerres sumava.

  2. El govern del pacte s'ha trobat amb una gestió de la pandèmia en ple inici de mandat que ha impactat en el Pla d'Actuació Municipal d'una forma descarnada i, que malauradament per la ciutat, ha llastrat i molt, moltíssimes actuacions.

  3. Sembla que aquest govern tripartit ha trobat àrees importants dins de l'Ajuntament poc dimensionades en tots els sentits pel que és la ciutat. Sant Cugat ja no és un poble i cal una gestió amb més musculació tècnica per guanyar en qualitat i eficiència.

  4. Aquest govern tripartit ha posat al capdavant de la regidoria de Seguretat al mateix responsable que als governs anteriors de CiU i es nota. No millorem pel que fa a presència de policia local als barris cercant la corresponsabilitat i coproducció de seguretat en aquelles problemàtiques que preocupen. La seguretat local no ha estat mai una àrea ben gestionada, adequada a les necessitats ciutadanes i al cost que representa pel pressupost municipal a Sant Cugat amb cap govern. Segueix la inversió en l'associació de voluntaris de protecció civil per fer tasques que substitueixen a la policia local, com la protecció escolar, en alguns barris, però que lluny d'alliberar als policies locals per fer tasques d'equips de policia de barri, la protecció civil guanya espai i protagonisme amb voluntariat, mentre els professionals de la policia local que cobren no es veuen pels barris, més enllà dels serveis reactius.

  5. Quan es fan contractes de serveis nous i ben fets, costa començar a veure els seus resultats, i sembla que en els temes de contractació de serveis hi havia molt marge de millora.

  6. Un govern nou necessita com a mínim dos mandats per poder fer notar els canvis.

  7. Amb 22 anys entre alcaldes/esses Aymerich, Recoder, Conesa i Fortuny, tampoc no hem estat molt millor que ara, el que passa és que la ciutat ha canviat producte de les polítiques públiques d'aquests 22 anys. Si la ciutat avui és com és, és producte dels governs anteriors que l'han fet créixer.

  8. El Sant Cugat de l'alcaldessa Ingla res té a veure amb el del primer alcalde Casas. Per tant, la gestió és més complexa i cal donar-li temps.

  9. Si deixem de banda la política nacional, tampoc es nota massa en clau ciutadana de barri la gestió d'uns governs i d'altres. Com a mínim, a Volpelleres.

  10. Sant Cugat ja s'ha de creure que no és un poble, començant pels seus representants polítics, i començar a treballar la descentralització de les decisions en les polítiques públiques en els consells de barri amb un nou reglament de participació ciutadana on cada partit polític tingui consellers/res a cada barri fent seguiment i propostes de polítiques públiques de les diferents àrees. Les entitats, amb els seus interessos, no poden apoderar-se dels consells de barri i marcar el camí sobre el que necessita realment el veïnat dels barris, un veïnat que a través dels seus representants polítics, no només de les entitats, puguin vehicular propostes.

  11. A Sant Cugat s'ha fomentat massa el clientelisme en molts àmbits, ha imperat el clientelisme durant dècades i els interessos del bé comú han d'estar per sobre. És molt complicat fer el que cal fer pel bé comú, quan determinats grups de pressió són únicament escoltats perquè estan associats en entitats.

  12. Cal una democràcia més participativa, oberta a l'individu, i un canvi en la llei electoral on els possibles pactes puguin ser referendats per la ciutadania en una segona volta. Si es delega als representants electes aquesta capacitat de decisió i el veïnat no pot dir la seva, els governs sorgits, tot i que tenen l'autoritat legal, l'autoritat democràtica els queda tocada i, facin el que facin, tot i ser bo, no es veu bé.


Per acabar, si em pregunto a qui vull com a alcalde/essa de Sant Cugat el 2023, el que tinc molt clar és que amb la llei electoral actual no ho decidiré directament amb el meu vot, malauradament. Tot i això, aniré a votar amb l'esperança que ho sigui la persona que he votat.

JOAN-CARLES DE BLAS



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.