La seguretat no només va de fets delictius i els seus percentatges creixents o decreixents, cal fer un abordatge integral i transversal en les anàlisis i sobretot en la presentació de l'estat de la qüestió en cada moment.
Què necessiten les persones per a sentir-se segures? Necessiten saber que podran menjar cada dia, que podran exercir una professió o tenir una feina que els permeti ingressar un salari digne i disposar de recursos econòmics suficients per poder tenir un habitatge on trobar aixopluc i intimitat, necessiten sortir al carrer sense por de ser assaltades o que assaltin els seus habitatges, viure sense por que els seus drets siguin violentats, necessiten sentir-se segures davant les amenaces globals, necessiten sentir-se lliures i acceptades independentment del seu origen, sexe, ideologia, opinió, religió?
Feta aquesta petita introducció sobre el concepte de seguretat humana, cal plantejar-se com des del món local, des de les polítiques públiques de seguretat local, es pot contribuir a sumar accions, plans d'acció, per tal de ser un actor important en la consecució dels objectius fixats ja a finals del segle XX i que encara avui, finals de la segona dècada del segle XXI, encara no estan prou desenvolupats o m'atreviria a dir, ni plantejats en molts municipis.
El model de policia de proximitat o millor dit, els models de policia de proximitat que hi ha als diferents cossos de policia a Catalunya, intenten acostar-se als propòsits d'aquest informe de PNUD de 1994 sobre Seguretat Humana, la qüestió que ens hem de plantejar és si realment les plantilles de les policies locals i autonòmica a Catalunya estan més avesades a integrar-se més al que s'entén com a Seguretat Nacional (més pròpia dels cossos del CNP i Guàrdia Civil) que al que seria més desitjable, per a la ciutadania com a policies més properes als pobles i ciutats, i s'entén com a Seguretat Humana.
Quin és el servei que les policies locals donen a dia d'avui i quin és el que haurien de donar seguint els preceptes d'aquest informe PNUD de 1994?
Què fan les policies locals a dia d'avui segons la capacitat operativa de cada cos policial local i què haurien de fer seguin els preceptes de la Seguretat Humana?
Ja no ens conformem amb la presentació de dades objectives sobre fets delictius, que també han de ser, i si treballem i parlem més de percepció de seguretat, potser les coses no pinten tan bé com objectivament sembla.
JOAN-CARLES DE BLAS
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.