Els oficis


  • Comparteix:

Foto: Amics Unesco

Foto: Amics Unesco

Al llarg dels segles les tasques que més han ocupat la població humana han estat aquelles directament relacionades amb la supervivència, cosa que ha permès a l'home desenvolupar aptituds vitals manuals i intel·lectuals. La fabricació d'estris per menjar, caçar o guarir-se, primer en fusta i una vegada conquerit el foc, amb fang, va permetre fabricar utensilis de tota mena i per tots els menesters. El foc permetia coure'ls i obtenir recipients duradors i amb propietats aïllants. Altres materials es van anar incorporant a la manufactura d'aquests objectes, com la pedra i posteriorment els metalls: el bronze, el ferro, i també els nobles, plata i or.

El treball repetitiu sobre un mateix material va permetre perfeccionar els mètodes de treball i malgrat que al principi tot el grup hi participava alguns individus s'hi van especialitzar evolucionant cap al que anomenem els "oficis". Aquests oficis es van desenvolupar de manera global a totes les societats. A l'Edat mitjana els gremis, donaven suport tècnic, econòmic, administratiu, i fins i tot jurídic, als seus artesans. L'entramat de llocs de treball: aprenents, operaris de 1a, 2a o mestres ha perdurat fins no fa massa anys. La formació en l'ofici, que a l'inici corresponia la majoria de vegades de manera única a l'empresari, fos petit, mitjà o gran va passar a l'ensenyament reglat primer des dels mateixos gremis i després a les anomenades escoles d'arts i oficis.

Amb la globalització, la tecnificació i estandardització de la producció, l'automatització i robotització hem assistit a la pèrdua de molts d'aquests oficis a casa nostra. Però malgrat tot, amb una nova consciència de sostenibilitat s'han anat creant petites estructures empresarials de reparació d'aquests béns industrials. El retorn, almenys de manera individual, a la reparació potser en tornarà a portar a l'inici i a la creació de nous oficis.

Veurem quin futur tindran.

AMICS DE LA UNESCO SANT CUGAT



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.