Resposta a la vocal de C's a l'EMD de Valldoreix, Susanna Casta


  • Comparteix:

Amb motiu de l'article publicat per la vocal de C's en aquest mitjà, opinant sobre el sistema electoral de l'EMD de Valldoreix, des de l'Agrupació d'EMD de Catalunya (AEMDEC) considerem que, com a representant política a l'EMD més poblada de Catalunya, la senyora Casta no pot fer segons quines afirmacions. Pregaríem a la senyora Casta que, per responsabilitat, contrasti la fiabilitat de les seves fonts d'informació, ja que en aquest cas les seves afirmacions no s'ajusten a la realitat i el que fan és tergiversar la informació. Igualment pregaríem que en properes ocasions faci l'exercici d'adreçar-se a les fonts oficials per mirar de contrastar la seva informació i no basi les seves opinions basant-se en una única font. Des de l'AEMDEC i des de la seva presidència ens posem a la disposició de la senyora Casta i de qualsevol ciutadà per tal d'explicar-li quines són les particularitats del sistema electoral de les EMD de Catalunya, tal i com venim fent des de la mateixa fundació de la nostra agrupació.

En el seu article la Sra. Casta comparava el nostre model electoral amb el d'alguns països sud-americans, afirmació que no compartim i que considerem desafortunada per la seva vaguetat i per la seva connotació. Voldríem informar a la vocal de C's a Valldoreix que tant a França com als Estats Units, entre d'altres exemples, funcionen amb sistemes presidencialistes d'elecció directa i que en els ajuntaments italians de menys de 15.000 habitants o en els municipis francesos de menys de 1.000 habitants, l'elecció de l'alcalde es fa de manera directa per part de la ciutadania. És per aquest motiu que des de l'AEMDEC valorem l'elecció directa dels diferents presidents/es de les EMD de Catalunya com un valor democràtic que cal preservar i volem recordar que qualsevol sistema electoral, i el nostre en particular, ha de respondre a la voluntat popular i ha de possibilitar la governabilitat.

A tall d'exemple de la manca de rigor de la informació que dóna la Sra. Casta en el seu article d'opinió, volem aclarir que va ser l'any 2011 i no el 2013 quan el nostre president, Josep Puig, va assumir la presidència de l'AEMDEC, amb el suport dels presidents de tots els colors polítics i de tot el territori. L'Agrupació, per sobre de tot, té per objectiu la defensa de totes les EMD catalanes, des de les més petites a les més grans, fugint dels interessos partidistes i on tots hi són representats.

Dir-li també a la Sra. Casta que, com ella afirma, en cap moment va ser el president Puig qui va excloure la proposta de llistes obertes del conjunt de proposicions que des de l'Agrupació d’EMD de Catalunya s'han presentat tant al Departament de Governació de la Generalitat com a tots els grups parlamentaris (CiU, ERC, PSC, IC-V, PP, CUP i C’s) per tal de modificar la llei electoral de les EMD. Aquestes propostes són el fruït de moltes hores de treball, discussió i reflexió de la junta de govern de l'Agrupació d'EMD de Catalunya i de la seva assemblea.

Voldríem igualment fer-li saber que a la junta de l'AEMDEC, durant la passada legislatura, estaven representats presidents de la totalitat dels partits de l'espectre polític català, inclòs Ciutadans. També estaven representades totes les zones geogràfiques i tota la diversitat i pluralitat de les EMD catalanes. A tall d'exemple cal dir que durant la passada legislatura l'única administració local a Catalunya governada pel seu partit era una EMD.

El Projecte de Llei de Governs Locals de Catalunya va ser una proposta del Govern de la Generalitat, que la va presentar al Parlament per a la seva discussió, millora, consens i aprovació. És en el marc parlamentari on l'Agrupació va aconseguir incorporar moltes de les propostes treballades, presentades i aprovades per la seva junta de govern i la seva assemblea.

El consens final, a què es va arribar amb quasi tots els grups parlamentaris, era el de conservar el sistema electoral d'elecció directa per sufragi universal dels presidents/es de les EMD, però buscant mecanismes que facilitessin la governabilitat i la pluralitat democràtica. Com a exemple, voldríem que sabés que les llistes obertes, que es van posar en pràctica durant les eleccions celebrades l'any 2011 a la Comunitat Autònoma d'Extremadura per a les Entidades Locales Menores (ELM), van donar com a resultat consistoris monocolors a la totalitat de les 23 ELM. Aquest resultat, contrari a la pluralitat i a que pugui existir oposició que controli i fiscalitzi els governs, s’ha corregit amb posterioritat, introduint mecanismes que garanteixen que no pugui haver consistoris monocolors.

Coincidim amb la Sra. Casta a l'hora de dir que a Catalunya la regulació de les EMD és minsa i que a vegades genera problemes d'interpretació o de dèficit regulador. També és cert que d’'altres comunitats autònomes ens porten la davantera en aquest aspecte, però aquest dèficit legislatiu no és per manca de propostes fetes des de l'Agrupació d'EMD de Catalunya. La continuïtat, regulació i defensa de les EMD catalanes, s'ha fet en tots els escenaris, catalans o estatals. Hem treballat conjuntament amb tot l'arc parlamentari català, inclòs C’'s, amb el Govern de la Generalitat, amb l'ACM, amb les diverses federacions d'ELM de l'estat espanyol, amb el Ministerio, amb tots els partits polítics representats al Congrés dels Diputats i del Senat. Hem estat allà on ha estat necessari fer sentir la veu de les EMD Catalanes i ho continuarem fent allà on calgui.

Per acabar li voldríem recordar a la Sra. Casta que venim de temps molt difícils per a les EMD, ja que el Govern del PP va intentar eliminar-les a través de LRSAL i que va ser gràcies a l'esforç fet des de l'Agrupació i de la resta de federacions estatals que es va aconseguir assegurar la continuïtat de les EMD com a administració pública més propera al ciutadà. Voldríem recordar-li també que C's, el partit polític a qui ella representa a Valldoreix, demanava en el seu programa electoral per a les eleccions municipals de 2015 la supressió dels municipis inferiors a 5.000 habitants i de les EMD se n'oblidava. Per analogia, si s'hagués aplicat la proposta de C's a Catalunya haguessin desaparegut totes les EMD, excepte la de Valldoreix.

Agrupació d'Entitats Municipals Descentralitzades de Catalunya



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.