Que al setembre de 2007, el comissari de Multilingüisme de la UE (Leonard Orban, Romanès del Partit Nacional Liberal) va presentar un estudi elaborat per un grup d'Alt Nivell, en que es definia la immersió lingüística a Catalunya com el model a seguir per a la resta de països de la Unió Europea.
Que al març de 2009, l'informe 'Multilinguism: an asset for Europe and a shared commitment' defineix el sistema d'immersió lingüística com l'eina més eficaç per promoure el multilingüisme. El text també s'oposa a reconèixer el dret dels pares a escollir la llengua d'escolarització dels seus fills, atès que, en determinades ocasions, pot anar en contra de la cohesió social.
Igualment, sabem -dades de la Conselleria d'Educació- que els resultats del 2014 de les competències bàsiques a Catalunya informen que tant el català com el castellà tenen una puntuació global similar (75,5 i 75,4 punts sobre 100, respectivament). Si ens fixem en el % de nens que tenen un nivell competencial baix en aquests idiomes, tornem a estar igualats: 14,6% en català, en front un 14,5% en castellà. Sembla, doncs, que amb el sistema actual, els estudiants de primària que estudien a Catalunya dominen per igual tant el català com el castellà.
Per altra banda, si ens comparem amb els resultats del castellà a nivell de l'estat espanyol -dades del Instituto Nacional de Evaluación Educativa del 2011 (no n'he sabut trobat de més modernes)-, els alumnes catalans estan lleugerament per sobre de la mitjana estatal: 502 punts per 500 de la mitjana. Per tant, els nostres escolars dominen tant el castellà com la mitjana espanyola, tot i fer l'escolarització en dos idiomes, i que estan per sobre de diverses comunitats autònomes que escolaritzen només en castellà.
Així doncs tot sembla indicar que, pedagògicament i educativa, el model no és tan dolent. Molt millorable també, per suposat!
Podria ser que el problema fos un altre, de tipus legal. Però resulta que ja en el 1994, la magistrada del TSJC, Celsa Picó, declara el model d'immersió lingüística constitucional. I, que jo sàpiga, la Constitució Espanyola no ha variat en aquest aspecte des d'aquella data.
Ja sabem que la llengua és un tema molt sensible per a tothom. I pels pares, els nostres fills són el punt sensible. Així que si els barregem tots dos, el còctel és realment explosiu i pot ser font de conflictes i confrontació.
Jo, personalment, encara em nego a pensar que els pares de cap criatura prendran una decisió que afecti l'educació dels seus fills sense que els hi suposi una clara millora. Que la família demandant remogui i faci accions judicials durant més de cinc anys seguits per un tema tan sensible com aquest, que afecta directament l'escolarització dels seus fills i també la dels seus companys de curs, ha hagut de ser promogut per un ànim de millora, per un benefici que, malauradament, soc incapaç de veure. I com jo, tants d'altres pares de l'escola.
Donat que quan surt el tema, tots els qui simpatitzen amb el requeriment demanen que no barregem política en aquesta acció, doncs em veig abocat a pensar que hi ha una raó de tipus educatiu al darrera. Però, perdoneu-me, és que no la sé veure!
Què hi guanyen educativament els nostres fills amb l'aplicació d'aquest requeriment judicial per passar del 12% de castellà al 25%? A efectes pràctics són 4 hores més de classe en castellà.
Milloraran les seves competències bàsiques de forma general? A mi em fa l'efecte que no. Per contra hi ha un impacte discriminador sobrevingut, ja que en els desdoblaments es dividiran els grups per llengua, a més de singularitzar de forma significativa els cursos dels fills dels demandants. Tot plegat, paga la pena?
Senyor jutge del TSJC, família demandant, famílies simpatitzants amb aquesta mesura, si us plau, algú m'ho podria explicar?
IGNASI ESCAMILLA és pare de l'escola escola Santa Isabel i membre del Consell Escolar
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.