Intervindran:
· Pep Parés, president d’Amnistia Internacional Catalunya
· Rosa Maria Calaf, periodista i corresponsal
L’estat dels drets humans al món:
L’Informe Anual d’Amnistia Internacional ofereix cada any un complet panorama global sobre l’estat dels drets humans al món, recollint informació de 159 països. Realitza una anàlisi de les principals tendències, reptes i oportunitats en matèria de drets humans; reflecteix el treball que fa Amnistia Internacional per acabar amb els abusos contra els drets de les persones; i proposa una agenda per al futur.
Segons les investigacions d’Amnistia Internacional, durant l’any passat es van registrar casos de tortura i altres maltractaments en almenys 111 països; judicis injustos en almenys 55 països; restriccions a la llibertat d’expressió, en no menys de 96 països; i presos de consciència empresonats, en un mínim de 48 països.
Organitzacions i defensors i defensores de drets humans van patir atacs en moltes zones del món, i els seus governs els van impedir dur a terme la seva feina o no els van protegir de les amenaces o la violència.
També, durant l’any passat, i seguint la tònica de les darreres dècades, els conflictes armats es van caracteritzar per una cruel indiferència envers la població civil. Grups armats i forces governamentals van violar el dret internacional a la República Democràtica del Congo, Sri Lanka i Iemen. En el conflicte de Gaza i el sud d’Israel, molts civils van resultar ferits o van ser víctimes d’homicidis il·legítims per part de forces israelianes i grups armats palestins. Milers de civils van patir abusos en l’escalada de violència per part dels talibans a l’Afganistan i Pakistan, o van ser els que més van patir les conseqüències dels conflictes a Iraq i Somàlia. En la majoria dels conflictes, les dones i les nenes van ser víctimes de violacions i d’altres actes de violència perpetrats per l’exèrcit i els grups armats.
Enguany, Amnistia Internacional demana als governs que ratifiquin l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, i que garanteixin que els crims contra el dret internacional poden ser jutjats en qualsevol part del món. Amnistia Internacional demana molt especialment als Estats que reclamen el lideratge global, com són els del G-20, que siguin els primers en donar exemple.
Presentació a Sant Cugat
Per presentar l’Informe Anual 2010 a Sant Cugat comptarem amb la presència de Pep Parés, president d’Amnistia Internacional Catalunya, i de Rosa Maria Calaf, periodista d’àmplia trajectòria.
Rosa Maria Calaf és llicenciada en Dret i Periodisme. Ha format part de la plantilla de RTVE des de 1970 fins el 2008. Ha treballat com a corresponsal a Moscú, Viena, Buenos Aires, Nova York, Roma, Pakistan, Hong-Kong i Pekín. També és membre fundador de TV3 com a directora de programació i producció. Al llarg de la seva carrera ha rebut nombrosos premis, entre ells, el Premi Ondas 2001 a la millor tasca professional; el premi Casa Asia per la cobertura del tsunami al 2005; el Premi Woman Together 2007; el premi “José Couso” a la Llibertat de Premsa al 2009 i el Premio Nacional de Periodismo al 2009. També, el 2008, va ser investida com a Doctora Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
Més informació:
www.amnistiacatalunya.org
www.es.amnesty.org
DATA: Del dijous 3 de juny fins al dijous 1 de gener, 19:30h
LLOC: Casa de Cultura de Sant Cugat (Jardins del Monestir)
ORGANITZA: Grup Local d'Amnistia Internacional a Sant Cugat
Lloc: Plaça de l'Om i Jardins del Monestir
Lloc: Carrer d'Alfons d'Aragó