Foto: Cedida
Del 8 de març al 13 d'abril. Aquesta exposició és la cloenda del programa d'actes del Carnaval 2022, el final del qual arriba amb la Quaresma, que enguany comença el 2 de març (Dimecres de Cendra). L'exposició ha estat confeccionada a partir de part de la col·lecció de materials d'imatgeria popular del folklorista Joan Amades i Gelats (Barcelona, 1890-1959) que es conserven en els arxius de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
La Vella Quaresma és un ninot de paper per retallar que sovint representa una senyora d’avançada edat que va carregada amb una cistella de verdures en un braç i amb l’altra mà agafa un bacallà dessecat. Ah, i per sota de les faldilles, li surten set cames!
Per què en té set? Simbolitza el període de 7 setmanes que separen la finalització del cicle de Carnaval fins arribar a la Pasqua (de dimecres de Cendra a diumenge de Pasqua de resurrecció de Jesucrist) època durant la qual l’església disposa que siguin dedicades a la Quaresma.
Què és la Quaresma? És un interval de temps que el calendari litúrgic cristià dedica a l’abstinència de menjar alguns queviures en record als quaranta dies de dejuni que Jesús va viure al desert.
Per què porta verdures i bacallà? Antigament, durant la Quaresma, es mantenia una dieta alimentària amb especial cura a no consumir carn. D'aquí que es penjava el ninot a la cuina perquè així vigilava que els infants no mengessin res indegut.
De forma popular, és coneguda amb diversos noms als Països Catalans, com ara: la Bacallanera o la Sarraïna al Principat; la Patorra al Rosselló i, entre d’altres, a les Illes la quitxalla l'anomenen S'àvia Corema o Sa Jaia Corema. Durant la Quaresma, la tradició estableix que cal tallar a aquesta figura una cama cada setmana fins arribar a la Pasqua en què la resta és cremada.
Organitza: Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Sant Cugat i Comissió del Carnaval i el Gall. Comissariat: Antoni Serés. Disseny gràfic: Sabilana (Xavier Malet i Mumbrú). Producció gràfica: Pressing. Col·laboracions: Fes ta Festa i Associació Cultural Joan Amades.
Horari
- Dimarts a dissabte: de 10:30 a 13:30 h i de 16 a 19 h
- Diumenges i festius: de 10:30 a 14:30 h
- Dilluns no festius: tancat
Lloc: Claustró del Museu del Monestir
El programa del Carnaval 2022 a Sant Cugat es pot consultar en aquest enllaç.
DATA: Del dimarts 8 de març fins al dimecres 13 d'abril, 10:30h
LLOC: Museu del Monestir
ORGANITZA: Ajuntament, Departament de Cultura de la Generalitat, Comissió de Carnaval i del Gall de Sant Cugat
Lloc: Museu del Monestir