La pedrera Berta, un perill permanent


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 21/jun/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat divendres 6 de juny el diari Punt Avui es feia ressò d'unes declaracions del senyor Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), amb motiu del futur tancament de l'abocador de Coll Cardús en el transcurs del primer semestre de l'any 2015.

En definitiva deia que, si es tanca Coll Cardús, s'haurà de buscar definitivament un nou emplaçament per dipositar-hi les deixalles. Tost assegurava que la nova planificació obliga a posar-les en clots ja existents i on el terreny sigui el més adient possible, com és el cas d'antigues argileres o bòbiles de totxanes i en terrenys de pedra granítica compacta. Mai en terrenys calcaris, sorrencs o de grava.

I per això només hi han dos espais que tenen tots els números per acollir un dipòsit de residus: l'antiga pedrera Berta, a Sant Cugat i el Papiol, i Can Balasc, de Rubí.

Davant aquestes manifestacions del màxim responsable de l'Agència de Residus de Catalunya vaig fer-li dues preguntes a la nostra alcaldessa, senyora Mercè Conesa, durant el Ple municipal d'aquesta setmana.

En primer lloc li vaig preguntar si havien rebut resposta a les al·legacions presentades per el nostre Ajuntament a la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya en contra d'omplir la pedrera Berta. Donada la importància d'aquest tema em va sorprendre la seva resposta dient que no ho sabia. Li vaig tornar a demanar i finalment, per indicacions d'un regidor va confirmar que, després de cinc mesos, no havien rebut cap resposta a les al·legacions.

La segona pregunta tenia com objectiu que la nostra alcaldessa reafirmés, davant de la ciutadania, el seu compromís ferm de treballar perquè la pedrera Berta no es converteixi mai en un abocador de bales d'ecoparc. Després de dues respostes 'polítiques' vaig aconseguir que, finalment, reafirmés públicament el seu compromís en contra de l'abocador.

Estic satisfet per el compromís públic i renovat de la nostra alcaldessa però al mateix temps preocupat per els silencis i cert immobilisme d'alguns partits polítics, l'EMD de Valldoreix, i entitats que treballen per el medi ambient. Tinc la sensació, potser equivocada, de que molta gent no és conscient del que pot passar si la pressió de la Generalitat, o una sentencia judicial, autoritza finalment l'ompliment de la pedrera.


A UASC estarem atents als propers moviments que es produeixin sobre aquest tema i seguirem informant des de la nostra web www.uasc.cat.

Més informació a www.uasc.cat/press/la-pedrera-berta-i-les-bales-decoparc/.

Rubí es prepara http://www.rubitv.cat/20140617/6583/acr-proposa-enfortir-la-normativa-urbanistica-municipal-per-evitar-la-installacio-de-nous-abocadors-a-rubi


JAUME MASSANÉS I PAPELL és portaveu d'Un Altre Sant Cugat (UASC)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.