La protecció de Torre Negra i la reserva de sòl per a 355 habitatges protegits, al ple de dilluns

D'esquerra a dreta, els regidors Pere Casajoana i Josep Romero, durant la roda de premsa

Urbanisme

Publicat el 16/mai/12 per Josep Gimeno

El ple debatrà aquest dilluns tres tràmits urbanístics que permetran protegir de la urbanització Torre Negra, Can Busquets i Can Monmany, i reservar sòl per a 355 habitatges públics i per a l'ampliació del Teatre-Auditori. Segons l'equip de govern, l'operació és un pas endavant en la protecció de les zones rurals i d'un model de ciutat amb àrees verdes i pisos de protecció oficial.

Els tràmits protegiran 184 hectàrees forestals - entre Torre Negra (165), Can Busquets (15) i Can Monmany (4) - que el Pla General Metropolità (PGM) de 1976 havia qualificat com a sòl urbanitzable no delimitat o sòl urbà, en una superfície equivalent a 108 illes de l'Eixample barceloní. Això comporta que no es construeixin en aquestes tres àrees més de 3.000 habitatges on haurien viscut més de 12.000 persones. Paral·lelament, l'operació urbanística dibuixarà la reserva de sòl per a pisos públics a Can Mates, Can Cabassa, l'estació de Valldoreix i l'avinguda de Rius i Taulet.

Detalladament, els tres tràmits són:

Protecció de Torre Negra
En concret, es porta a aprovació provisional la modificació del PGM al sector de Torre Negra després que el 2009 els tribunals anul·lessin la preservació de la zona. Una vegada aprovat el punt al ple, la Comissió d'Urbanisme de l'Àrea Metropolitana haurà de donar-hi el vistiplau definitiu, un tràmit que podria tenir lloc passat l'estiu. Segons el regidor d'Urbanisme, Pere Casajoana, aquest pas garantirà la protecció definitiva de l'espai, amenaçat amb els projectes d'urbanització de petits propietaris i del constructor Núñez i Navarro.

Pere Casajoana

Un cop acabi el tràmit, Torre Negra deixarà de ser urbanitzable i estarà lliure de la construcció.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La nova proposta de protecció inclourà l'espai per a un eventual allargament del carrer de Llaceres, que uniria les rotondes del Rotary i del Centre Borja, i arraconaria així, segons Casajoana, el projecte de Ronda Sud. El traçat passaria en un 90% pels terrenys dels jesuïtes, no afectaria el torrent de Llaceres i tindria un carril per sentit, carril bici i voreres, segons el regidor.

Can Busquets, ampliació del Teatre-Auditori i supressió de la benzinera a Rius i Taulet
Una modificació del PGM en aquests sectors tindrà un quàdruple efecte. Primer, preservar la totalitat de Can Busquets com a zona verda i integrar-la al Parc de Collserola. Segon, reservar uns 6.500 metres quadrats per construir una instal·lació cultural a tocar del Teatre-Auditori. Tercer, fer desparèixer la benzinera de Rius i Taulet per tenir espai per edificar 45 habitatges públics per a la gent gran i un espai comercial. Per últim, es reservaran 2.500 metres quadrats per a equipaments, un aparcament soterrat i una quarantena d'habitatges protegits a la zona dels Jardins del Vallès, a l'avinguda de Cerdanyola.

Zones verdes de Valldoreix
Una modificació del PGM convertirà les rieres de Nonell i Clavell, on hi ha molt bona part de les zones verdes, en un parc públic amb vials verds. Al mateix temps es potenciarà la zona de l'estació de Valldoreix amb sostres per a usos comercial, un aparcament soterrat i habitatge públic.

Els canvis seran una realitat perquè es traslladarà el sòl de zona verda de parcel·les privades a Can Monmany, ara de titularitat municipal i que passarà formar part del Parc Natural de Collserola. El sòl urbà que hi havia a Can Monmany serà el que es recol·locarà per acollir 270 habitatges públics a Can Mates, Can Cabassa i la parada de tren de Valldoreix.

Aquestes modificacions a Valldoreix han implicat compensacions a la majoria de propietaris de zones verdes mitjançant permutes. En alguns casos, s'ha compensat amb parcel·les de sòl urbà i, en altres, s'ha consolidat una part com a verd privat al marge d'expropiacions a canvi de la cessió d'una part de la parcel·la.