El TSJC anul·la el planejament urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola, a tocar de Sant Cugat

Al Centre Direccional de Cerdanyola està ubicat el sincrotró Alba

Urbanisme

Publicat el 4/jun/10 per Mar Castro

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el planejament urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola, l'eix científic i urbanístic limítrofe amb el terme municipal de la nostra ciutat. El TJSC entén que s'han vulnerat tres lleis, la d'urbanisme, la de patrimoni cultural i la d'avaluació ambiental. Segons informa el diari 'El Punt' el pla urbanístic, aprovat el 2005 per l'Ajuntament d'aquesta població i la Generalitat, es va aprovar sense haver estat sotmès a l'avaluació ambiental estratègica. Ambdues administracions han presentat un recurs al Suprem.

El Centre Direccional de Cerdanyola ocupa una extensió de 340 hectàrees conegudes ara com a Parc de l'Alba, una de les peces de desenvolupament econòmic, social i científic més important del país i on se situa el sincrotró Alba, inaugurat el març pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president de la Generalitat, José Montilla. Al gener el TSJC va anul·lar aquest procés urbanístic arran dels dos recursos presentats per les empreses Meran i Puigfel, i Sacesa el juny del 2006, i que avui ha donat a conèixer el diari 'El Punt'.

Les dues sentències anul·len la modificació del pla general metropolità en el àmbits de Cerdanyola, l'Hospitalet i el Prat del Llobregat, que va permetre organitzar aquests terrenys a Cerdanyola, com el pla parcial de la zona, que desenvolupa els carrers, els vials i els edificis, que estan a tocar de la nostra ciutat.

Entre els motius que porten el jutge a anul·lar aquests instruments urbanístics hi ha la vulneració de la llei relativa als efectes sobre el medi ambient que tenen els plans i programes. El jutge assenyala que el planejament urbanístic del Centre Direccional no va ser sotmès a la preceptiva avaluació ambiental estratègica, tot i que disposa de 340 hectàrees i que un 50% del terreny es dedica a zona verda i forma part del corredor de la via verda entre Collserola i Sant Llorenç. En el mateix sentit, el jutge indica que també es va vulnerar la directiva del Parlament Europeu que obliga a fer una avaluació ambiental del pla.