El ple dóna llum verda al primer tràmit per legalitzar les cases fora d'ordenació del municipi

Urbanisme

Publicat el 27/jun/06 per Ester Castanyer

El ple de l'Ajuntament ha fet avui el primer pas per legalitzar 123 habitatges del municipi que s'havien construït legalment però que el Pla General Metropolità (PGM) de 1976 va deixar fora d'ordenació. El projecte ha rebut el suport de totes les formacions del consistori a excepció d'ICV-EA, que s'ha abstingut per considerar que l'expedient no reuneix totes les condicions i informació necessària per garantir que arribi finalment a bon port.

El plenari ha donat llum verda a l'aprovació inicial d'una modificació del PGM als àmbits de la Floresta, Valldoreix i Can Monmany que ha de permetre retornar la legalitat a 91 cases de La Floresta, 26 de Valldoreix i 6 a Can Cortés que el PGM va deixar en situació irregular després de qualificar el sòl on s'aixecaven com a forestal.

Concretament, la proposta passa per requalificar més de 8 hectàrees de sòl d'equipaments de la finca de Can Monmany per convertir-les en sòl forestal i compensar així la zona verda que actualment ocupen aquestes cases.

La tinenta d'alcalde de Territori, la convergent Mercè Conesa, ha remarcat que aquest ha estat un projecte molt treballat per part dels tècnics i dels veïns afectats. Conesa ha recordat que aquest expedient ja s'havia començat a treballar dins la modificació del PGM de la Floresta però que finalment s'ha optat per una altra via per donar resposta a un problema històric respectant 3 premisses bàsiques.

Mercè Conesa

Constatem 3 premisses que justifiquen la proposta: donar compliment a una de les propostes del Pla Director de La Floresta, incrementar la zona forestal a la zona de Can Monmany i no perdre de vista l'equilibri del sistema d'equipaments del municipi

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La proposta ha rebut el suport de totes les formacions excepte ICV-EA, que s'ha abstingut. Des del PSC, Salvador Gausa s'ha felicitat que el problema d'aquestes cases pugui resoldre's sense construir a Can Busquets. El portaveu socialista ha afirmat també que el seu partit han treballat molt per trobar una solució equilibrada a un problema del municipi que es resol mitjançant sòl públic.

Salvador Gausa

El meu grup ha buscat una solució global, justa i equilibrada entre els interessos dels veïns i els de la ciutat. Aquesta és una premissa necessària quan el que s'utilitza com a base de l'operació és un sòl públic

Your browser doesn’t support HTML5 audio



També els socis del govern local, ERC, s'han felicitat pel que han titllat d'un 'dia històric' per als veïns afectats. El portaveu republicà, Eduard Pomar, ha dit que malgrat la seva oposició a la urbanització parcial de Can Busquets, la seva formació sempre ha defensat la regularització dels habitatges.

Eduard Pomar

Malgrat la nostra rotunda oposició a la urbanització de Can Busquets, ja a l'anterior mandat vam defensar la legalització d'aquestes cases. Avui crec que és un dia històric pels veïns

Your browser doesn’t support HTML5 audio



En nom del PP, la seva portaveu, Berta Rodríguez, ha remarcat la importància d'aquesta aprovació inicial i ha afegit que 'espera que sigui la darrera vegada que aquest tema passi per ple'.

Berta Rodríguez

Avui iniciem un procés amb l'aprovació inicial, després vindrà la provisional i esperem que finalment la Generalitat no demani nous documents i tornem a estar al mateix lloc

Your browser doesn’t support HTML5 audio



De la seva banda, ICV-EA s'ha abstingut per considerar que es resol un problema important dels veïns però que no es compleixen les condicions que havien posat per donar suport al projecte: conèixer el pla d'equipaments de la ciutat i avançar en l'estudi de les zones urbanitzables no programades del municipi. El portaveu ecosocialista, Xavier Boix, també ha apuntat que l'expedient presenta mancances que no garanteixen la seva aprovació.

Xavier Boix

Podríem haver aprovat aquest expedient per unanimitat i amb la sensació que és una proposta urbanística ferma. Però nosaltres no volem generar falses expectatives, tenim dubtes raonables per pensar que l'expedient no va amb les condicions necessàries per ser aprovat

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Un cop feta l'aprovació inicial, ara l’acord passarà per un període d’exposició pública i al·legacions. Després es farà l'aprovació provisional per part del ple i finalment el document s'elevarà a la Generalitat, que és qui ha d'aprovar definitivament el projecte.