El TSJC dóna la raó a Papiol i confirma que la pedrera Berta només es podrà reomplir amb runa
UrbanismePublicat el 17/jun/05 per E Castanyer / M Herrada
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l'Ajuntament del Papiol amb una sentència que ratifica que la pedrera Berta, a cavall entre El Papiol i Sant Cugat, només es podrà reomplir amb terra i runa. D'aquesta manera, el TSJC desestima la proposta feta en el seu moment per l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient, que proposava reomplir aquest espai amb residus provinents de l'ecoparc.
La pedrera Berta, així com altres pedreres de l'entorn metropolità que estan en desús, havien estat sondejades per l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient i l'Agència Catalana de Residus com a alternativa al tancament de l'abocador del Garraf. La idea tenia com a finalitat, d'una banda, restaurar les antigues pedreres, i de l'altra, donar sortida a uns materials que, després de ser tractats als ecoparcs, no es poden reciclar de cap manera.
La proposta, però, va provocar el rebuig de l'Ajuntament del Papiol perquè podia provocar la contaminació dels aqüífers del municipi. Per aquest motiu, el consistori veí va interposar un recurs contenciós administratiu, i ara el TSJC li ha donat la raó.
De la seva banda, l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha recordat que el consistori santcugatenc només va donar una llicència per utilitzar la pedrera Berta per abocar runa i terres. Recoder ha afegit, a més, que no creu que la sentència del TSJC influeixi de cap manera en la proposta de la Generalitat de reomplir l'antiga bòbila Sugrañes de Cerdanyola amb residus inertitzats provinents del futur ecoparc de Vacarisses.
Lluís Recoder
La sentència respon al recurs interposat per l'ajuntament de Papiol. La pedrera Berta és compartida per Sant Cugat i Papiol, i nosaltres vam donar una llicència per terres i runes. La sentència no influeix en res a la proposta de la Generalitat d'omplir el forat d'extracció d'argiles a Cerdanyola.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Des de l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient insisteixen, però, que el material finalista que s'extreu dels ecoparcs no comporta cap perill de contaminació i que pot servir perfectament per a la retauració paisagística. L'entitat es remet a la prova pilot que es farà a la pedrera Vallensana de Badalona, i també s'està fent amb èxit en una de les parts que s'està restaurant de l'abocador del Garraf.