La Generalitat aposta per fer ecoparcs que substitueixin l'abocador de Vacarisses

L'abocador de Coll Cardús es tancarà abans de dos anys

Urbanisme

Publicat el 19/mai/04 per Ester Castanyer

El govern de la Generalitat aposta per construir més ecoparcs a les comarques del Vallès Occidental i Oriental, que permetin tractar els residus un cop es tanqui l'abocador de Coll Cardús, a Vacarisses. El conseller de Medi Ambient ha afirmat que el Pla Integral de Gestió de Residus de Catalunya passa per aquesta substitució dels antics abocadors per plantes més sostenibles, i que per això, es reunirà amb el consell d'alcaldes de la zona per trobar emplaçaments consensuats.

El futur tancament de l'abocador de Coll Cardús, previst per d'aquí un any o un any i mig, ha posat sobre la taula la necessitat de trobar propostes alternatives a aquesta planta. Des del govern de la Generalitat s'afirma que la solució no passa per construir un nou abocador sinó per fer més ecoparcs o plantes de compostatge, que permetin recuperar la major part dels residus possible i fer-ne un tractament més sostenible.

És per això que el conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, ha anunciat que properament es reunirà amb el consell d'alcaldes del Consell Comarcal dels dos Vallès, amb la voluntat de trobar uns terrenys idonis per fer un dipòsit controlat de residus.

Salvador Milà

Hem de trobar un terreny idoni, no per fer un segon abocador, sinó per fer un dipòsit controlat de residus que no contamini ni sigui una molèstia.


Milà ha afegit que el govern català posarà tots els recursos al seu abast per tirar endavant aquesta nova cultura dels residus, i que per això ja ha demanat a Madrid que els traspassin les competències en aquest àmbit i així poder incidir en tot el procés, des de la producció d'embalatges fins a la recollida selectiva,

El conseller ha remarcat però que tant els ajuntaments com els ciutadans hauran de posar-hi de la seva part, ja que aquesta és una tasca col·lectiva.

Salvador Milà

Nosaltres estarem al costat dels ciutadans per no enredar-los, però els fem també un vot de confiança perquè aquesta ha de ser una tasca col·lectiva.


En aquest sentit, el conseller ja ha avançat que, un cop fetes les instal·lacions necessàries per fer aquest tractament i reciclatge dels residus, també es començaran a aplicar sancions als ciutadans que no compleixin correctament aquesta llei de recollida selectiva.

Salvador Milà va fer aquestes declaracions durant una visita a l'Ecoparc 2 de Montcada i Reixach, el primer que es fa a la nostra comarca i que té capacitat per tractar 240.000 tones de residus.