Intel·lectuals santcugatencs reaccionen de manera diversa davant les tres hores de castellà que fan les escoles
A Sant Cugat hi ha actualment 11 CEIP
SocietatPublicat el 21/oct/08 per Marc Texidó / Oriol Sumsi
Diversitat d'opinions entre els intel·lectuals santcugatencs sobre l'aplicació 'de facto' del decret de la tercera hora de castellà. Si bé tots coincideixen que la llengua que s'ha de potenciar és el català, els intel·lectuals consultats per Cugat.cat oscil·len entre la indignació i la consideració que fer tres hores de castellà és, simplement, millor que fer-ne dues.
El periodista i escriptor Víctor Alexandre ha mostrat la seva indignació davant la tercera hora de castellà que s'aplica a les escoles de la ciutat. Alexandre ha recordat que ERC, que forma part del tripartit a la Generalitat, va assegurar que aquest decret no s'aplicaria mentre ells formessin part del govern.
Víctor Alexandre
Haurien d'explicar com és que totes les escoles omplen la sisena hora amb llengua espanyola. Darrere no hi ha cap consigna política?.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
De la seva banda, el crític i escriptor Sam Abrams també ha mostrat el seu desacord amb la decisió de les escoles públiques de la ciutat, d'omplir la sisena hora amb classes de castellà. Abrams creu que no és una decisió encertada.
Sam Abrams
A mi l'opinió que em mereix és una opinió mixta, de tristor per un costat i de ràbia per l'altra.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
L'escriptora Imma Monsó ha explicat que li sembla bé aquesta tercera hora, perquè considera que l'aprenentatge de qualsevol llengua és un enriquiment.
Imma Monsó
Tot el que suposa més coneixement de llengües em sembla bé. Penso que els nens han de ser bilingües, a poder ser trilingües o quatrilingües.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
La poetessa Marta Pessarrodona assegura que el que li preocupa, més que el castellà, és que els nens aprenguin català.
Marta Pessarrodona
A mi el que em preocupa és que no aprenguin bé el català.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Finalment, el president de la fundació Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, ha dit que no troba malament que s'ensenyi el castellà, però creu que el que s'hauria de potenciar és el català.
Arcadi Oliveras
Les llengües són una riquesa, i està bé que s'aprengui més castellà, però s'ha de protegir la llengua més minoritària, que és el català.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Recordem que totes les escoles de Sant Cugat fan tres o més hores de castellà, i que la majoria afirmen que no ho fan per complir el decret del govern espanyol sinó per millorar el coneixement d'aquesta llengua entre els alumnes.