Carme Ardid: 'A Sant Cugat tenim una oferta educativa que és meravellosa i en bon estat de salut'
La regidora d'Educació ha parlat de les zones escolars, les ràtios a les aules i els projectes de futur del seu àmbit
Publicat avui, a les 06:00 per Mireia Puente
Aquest febrer comencen les jornades de portes obertes de les escoles per donar a conèixer els seus projectes educatius de cara a la preinscripció escolar, que serà entre el 12 i el 26 de març per als alumnes d'Educació Infantil i Educació Primària; i entre el 14 i el 26 de març per a l'alumnat d'ESO. Tot i que fa anys que la natalitat baixa arreu de Catalunya i molts centres educatius s'han vist afectats els últims anys, Sant Cugat encara no havia notat la davallada. Enguany, Sant Cugat encara un procés de matriculació amb 841 infants en edat per escolaritzar, segons les dades del padró en data del 13 de gener. Aquesta dada representa 150 alumnes menys que el curs anterior i és el motiu principal per treure una línia d'I3 al Pins del Vallès. Cugat Mèdia ha parlat d'aquest tema i d'altres en una entrevista amb la regidora d'Educació, Carme Ardid.
Quin és l'estat de salut de l'educació a Sant Cugat?
L'estat és boníssim. Tenim unes escoles amb molta qualitat: públiques, concertades i privades, amb una bona oferta, molt diversa, on tenim des de l'Educació Infantil, la Primària, la Secundària, amb diferents metodologies, amb diferents projectes educatius... Les escoles Bressol, els Batxillerats, l'FP, el Conservatori de Música, l'Escola d'Art i Disseny, tenim una oferta educativa que és meravellosa i en bon estat de salut.
Des de fa uns anys Sant Cugat ha passat de dues zones escolars a cinc, creus que és una distribució correcta?
La distribució no és fixa. La distribució es va mirant i estudiant any a any. Curs a curs s'analitzen les dades. Perquè pot ser que hi hagi tres anys que estigui molt ben repartit, però arribis al quart any i diguis, és que ara resulta que la gent que tinc empadronada no està aquí, sinó que està aquí. Aquestes fronteres es poden canviar, però sempre després de revisar totes les dades, a veure què ens porten. Jo crec que hem vist que, de moment, està correcte. Les divisions sempre han de passar per un lloc i sempre passarà amb totes les escoles; que tens una escola davant i no és la teva zona. Però has de mirar per les dades globals, no per la persona que viu al davant.
Per tant, les dades que analitzeu surten com que és una bona distribució i de moment no us plantegeu canvis.
De moment tot segueix com fins ara. Hem estudiat les zones de la Floresta, les Planes i Valldoreix, perquè és una zona molt complicada, però qualsevol decisió seria dolenta. Per tant, de moment seguirem com estem.
De fet, dins del Consell Escolar hi ha una comissió que analitza totes aquestes dades. Al novembre les van presentar i la consideració ha estat que es mantenen totes les zones existents, ja que han funcionat bé fins ara i, de moment, no farem canvis durant els pròxims dos anys.
Recentment, va tenir lloc la taula de planificació local, i tal com hem pogut saber el Pins de Vallès perdrà una línia d'I3, fet pel qual l'AFA ha fet un comunicat per demanar al Departament que ho reconsideri. Quina és l'opinió de la regidoria?
Per arribar a aquestes decisions, que encara s'ha de confirmar, s'analitzen també moltes dades i primer hi ha una anàlisi tècnica, després hi ha una taula de participació, que coincideix una mica també amb la comissió que hi ha dintre del Consell Escolar. Un cop hi ha tota una sèrie d'elements analitzats, passa a la taula de planificació local, on sí que hi ha Generalitat i Ajuntament. Però sempre es té en compte naturalment el criteri tècnic, criteri que t'indica que s'ha d'anar cap aquí o cap allà.
Tot indica que serà al Pins del Vallès, que jo penso que això no sé si se li ha comunicat oficialment ja a la direcció de l'escola, que ha de ser, naturalment, la Generalitat qui ho faci. I que no és la millor opció...? Bé, mai no és la millor opció. Per ells no ho és mai, si tu diguessis que és l'altra escola també diríem per què, no? Aquí hi ha criteris objectius, per exemple, de germans...
Al final totes són bones o totes són dolentes i has de tirar per un criteri que sigui més tècnic i objectiu, i és el que s'ha fet. I sap greu, però sempre s'ha d'escollir alguna.
Sant Cugat és un municipi amb molta matrícula viva (tot aquell alumnat que es matricula fora el període de preinscripció). Té prou capacitat de resposta per assumir la matrícula viva? Al Pins del Vallès aquest curs s'ha hagut d'obrir un curs bolet a 5è de Primària per absorbir tot l'alumnat nou, que era massa per dividir entre els dos grups existents...
Sí, clar. A més, la ràtio aquest curs vinent es baixen, en principi, a 19 alumnes per classe. Aleshores, la qualitat millorarà, però també et dona aquest marge per assumir la matrícula viva i si fes falta obrir algun grup, es pot obrir sense cap problema. A més, la matrícula viva no és només a nivell d'incorporació, sinó que també marxa gent.
Al Collserola també hi ha hagut polèmica recentment. I és que diverses famílies han demanat que s'imparteixi religió. El Departament diu que els centres han d'oferir religió, en cas que algú ho sol·liciti. Ha arribat aquesta qüestió a la regidoria, que en penseu?
No m'ha arribat. És la primera notícia que tinc. I és una competència realment de la Generalitat, no nostra.
A veure, entrar en aquests temes sempre és complicat, perquè si ofereixen religió catòlica, suposo que s'està demanant per què no ofereixen la islàmica, la jueva... Sí que tenim un país amb tradició catòlica, però també poden haver-hi altres que demanin aquesta formació religiosa pels seus alumnes. Això és un tema complicat, però és competència del Departament i aquí no hi entrarem.
I els instituts de secundària, com estan?
Aquí venim encara d’unes generacions una mica boom, amb la qual hi haurà un moment en què patirem i tindrem manca de places i haurà de sortir algun grup extraordinari en algun lloc. Ja veurem com va.
Objectius futurs
Quins són els reptes que us proposeu des de la regidoria més immediats?
Una és el pla per a una educació equitativa, que aviat presentarem. S'està treballant des de fa temps i, tot i que la segregació que hi havia ha anat disminuint molt, que s'acabi ja de consolidar.
Després, donar a conèixer moltes ofertes formatives que no són estrictament les lectives, Col·laborar transversalment, per exemple, amb infància, amb serveis socials, perquè hi hagi una formació 360, una educació 360. Som ciutat educadora.
I ara també tenim un altre projecte que també presentarem en breu, que és la primera fira de l'ensenyament de Sant Cugat.
Serà una fira tipus Saló de l'Ensenyament?
Sí, és una fira que s'adreça, sobretot, als alumnes a partir de 16 anys. I hi haurà centres d'educació secundària, Formació Professional i hi haurà les universitats també. Crec que hem d'aprofitar que som una ciutat universitària, que tenim quatre universitats i que podem orientar molt bé també tots els alumnes d'aquí sense necessitat que vagin a Barcelona. Naturalment, hi ha estudis que aquí no es poden fer, però es pot orientar també. I també participarà la Universitat Autònoma, que té una oferta molt gran i gairebé la considerem de Sant Cugat.
Pel que fa a la Mirada, veient que a Sant Cugat va baixant la natalitat i per conseqüència la ràtio de les aules i ara es tanca una línia del Pins, segueix sent necessari aquest centre educatiu?
A veure, Volpelleres és una zona en creixement encara. Jo crec que és totalment necessari. El que sí que s'ha plantejat al Departament, almenys una conversa de fa temps i era un altre govern, era que no fos de tres línies com estava assignada inicialment, sinó que fos de dues. Però sí, sí, de moment és un equipament totalment necessari.
En algun moment s'ha parlat d'una possible escola d'educació especial a Sant Cugat. En quin punt està el projecte?
És un projecte viu. Sobretot perquè no seria només escola d'educació especial, sinó un Centre d'Educació Especial Proveïdor de Serveis i Recursos (CEEPCIR), un centre per donar suport a totes les escoles de Sant Cugat, amb totes les unitats que tenen, de recursos, de formació...
Ja hem tingut una reunió amb la directora general d'Educació Inclusiva i estem pendents que ens donin hora per tenir-ne una altra. O sigui, és un tema que el tenim sobre la taula i seguirem insistint perquè pensem que els alumnes de Sant Cugat no han de marxar a Rubí o a Barcelona o a algun altre lloc, sinó que s'haurien de quedar aquí, a més tenir aquest centre de recursos.
Tenim una reserva del sòl feta, al costat de l'escola Turó de Can Mates, i un projecte més o menys que hauríem d'anar de la mà d'alguna entitat que ja estigui amb aquest tema. A veure, jo per mi seria per començar ja... diguem, aquest estiu, no? Però, clar, no depèn de nosaltres.