Com s'aborda la violència contra les dones des dels mitjans de comunicació?

Els mitjans tenen una responsabilitat social i han d'evitar la revictimització de les víctimes

Recull de diaris en paper / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat avui, a les 06:00 per Sara Bella

La responsabilitat social dels mitjans de comunicació va molt més enllà de l'objectivitat o la fiabilitat de les fonts. Si parlem de problemes socials tan greus com la violència masclista, és important que ens plantegem de quina manera hem d'abordar-ho des dels mitjans, ja que això pot determinar com és percebut aquest problema per la societat i, de retruc, de quina manera es pot intentar, o no, solucionar. Segons la llicenciada en periodisme i humanitats Núria Alcalà, que ha participat en l'elaboració dels criteris sobre el tractament de les violències masclistes als mitjans de comunicació fet des del Col·legi de Periodistes de Catalunya el 2023, els mitjans tenim 'una responsabilitat enorme' a l'hora de posar el focus en aquest fenomen 'global, transversal i amb incidència específica en dones i menors'.

Escolta-ho


Concretament, Alcalà considera que en els casos de violència contra les dones, és important no posar el focus en la víctima, ja que això és una forma de violència també contra la dona i una revictimització d'aquesta. En els casos de feminicidis, l'experta recomana "evitar una descripció molt detallada dels fets" i no caure en "l'espectacularitat del crim en si".

A més, en línies generals, incorporar fonts expertes i que puguin analitzar els fets i les dades també pot servir per millorar la cobertura d'aquest tipus de successos. En aquest sentit, Alcalà ha posat d'exemple el descens del nombre de denúncies per violència de gènere durant la pandèmia. Un fet que, si bé una primera lectura podia qualificar de positiu, amb una anàlisi més profunda es va llegir com una conseqüència del confinament de les víctimes amb els seus agressors.

Un altre dels punts que l'experta considera que hem de tenir en compte des dels mitjans és l'ús correcte dels termes per designar els diferents tipus de violència. Així, Alcalà recomana que no ens limitem a parlar de violència masclista, sinó que concretem més i parlem, per exemple, de violència vicària, quan s'utilitzen els fills o filles per fer mal a la parella.

Pel que fa al tractament periodístic de l'agressor, Alcalà considera que des dels mitjans s'ha d'evitar convertir els agressors en personatges públics que puguin generar simpatia com va passar, per exemple, amb el cas de 'l'estafador de l'amor', un home que es dedicava a estafar dones que coneixia a través de Tinder.

Tot plegat, l'experta, que imparteix el curs Tractament Informatiu de les Violències Masclistes, ho ha explicat al programa 'Faves comptades' de Ràdio Sant Cugat amb motiu de la commemoració del 25-N, Dia Mundial Contra les Violències Masclistes.

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 h a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe.


DECLARACIONS

Núria Alcalà

Crec que tenim una responsabilitat enorme a l'hora de posar el focus en un fenomen amb tanta incidència i que genera un debat social continu

Your browser doesn’t support HTML5 audio