Sant Cugat registra 70 denúncies per violència masclista en els primers 9 mesos de 2024
Tot i que el nombre de denúncies ha disminuït, els Mossos remarquen que el nombre de víctimes es manté força estable
Imatge d'un cotxe de Mossos / Foto: ACN (Albert Segura)
SocietatPublicat avui, a les 06:00 per Sara Bella
El nombre de denúncies per violència de gènere i violència domèstica al municipi ha disminuït notablement. Segons les dades facilitades pels Mossos d'Esquadra relatives als primers nou mesos de 2024, s'han formalitzat a Sant Cugat 53 denúncies per violència de gènere (aquella que afecta una dona pel fet de ser-ho), i 17 per violència domèstica (aquella que s'exerceix cap a qualsevol membre de la família). No obstant això, un total de 87 santcugatenques tenen ordres de protecció com a víctimes de violència masclista, cinc més que en el mateix període de l'any 2023. Cugat Mèdia analitza aquestes dades que Mossos ha avançat al mitjà públic amb motiu de la commemoració del 25-N, Dia Mundial Contra les Violències Masclistes.
La membre del Grup d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra a la comissaria de Sant Cugat, Araceli Serrano, ha explicat a Cugat Mèdia que, un cop demanada l'ordre d'allunyament, el jutge o jutgessa tenen un màxim de 72 hores per organitzar la vista, citar les parts i que el jutjat resolgui. Serrano també ha aclarit que cada ordre té una durada determinada i, algunes d'elles, es poden allargar durant anys. Aquest és un dels motius pels quals el nombre d'ordres d'allunyament augmenta mentre que les denúncies disminueixen.
Evolució del nombre de denúncies per violència masclista
Les xifres d'aquest gràfic corresponen als nou primers mesos de l'any 2022, 2023 i 2024. Tal com mostra el gràfic, el nombre de denúncies i d'agressions masclistes ha anat disminuint des del 2022. Malgrat aquest decreixement, Serrano assegura que el nombre de víctimes es manté estable en el temps, ja que, segons apunta, una mateixa víctima pot haver patit més d'una agressió i pot haver fet, per tant, més d'una denúncia.
Tot i això, observem que, en el cas de la violència de gènere, després d'haver augmentat un 22,4% de 2022 a 2023, aquesta enguany ha disminuït un 11,6% respecte a l'any anterior.
Pel que fa a la violència domèstica, es manté la tendència a la baixa que ja s'havia iniciat el 2023, quan es van registrar un 10,7% menys de denúncies que al 2022. El 2024, la disminució és del 32% respecte al 2023.
Finalment, les agressions sexuals, després d'haver augmentat un 3,6% de 2022 a 2023, veiem com aquestes enguany han disminuït un 27,5% respecte a l'any anterior.
Grup d'Atenció a la Víctima
El Grup d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra és un servei que està a totes les comissaries. En el cas de Sant Cugat, està liderat per Araceli Serrano. El servei ofereix atenció, assessorament i seguiment, i treballa també en coordinació amb els recursos municipals com pot ser el SIAD o la Policia Local.Els objectius del Grup d'Atenció a la Víctima són donar suport i atenció personalitzada a totes les víctimes. Tal com explica Serrano, no només es tracta de tramitar una denúncia, ja que a vegades la víctima encara no està preparada per fer aquest pas. "Hi ha molta gent que ve i el que necessita és explicar-ho o accedir a un advocat. Nosaltres l'orientem, l'aconsellem i, si cal, la derivem", comenta.
Telèfons de suport a les víctimes
A Sant Cugat, les víctimes de violència masclista poden trucar directament a la Comissaria dels Mossos, al telèfon 93 583 50 00, i demanar pel Grup d'Atenció a la Víctima. A més, la ciutat també disposa del Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD), ubicat a la Casa Mònaco, i amb el telèfon 93 565 70 00 extensió 2551.A més dels serveis del municipi, l'Institut Català de les Dones té el telèfon 900 900 120 d'atenció contra la violència masclista. És gratuït i confidencial, i funciona 24 hores al dia tots els dies de l'any. Atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com peticions d'informació de dones que viuen situacions de violència, sobre els recursos existents a Catalunya i sol·licituds d'assessorament sobre possibles actuacions.
Finalment, en cas d'emergència, cal trucar al 112.
DECLARACIONS
Araceli Serrano
Your browser doesn’t support HTML5 audio