L'assemblea del CPA de Sant Cugat recupera l'opció de vendre l'edifici a un privat

L'entitat espera des de fa gairebé quatre anys que l'Ajuntament mogui fitxa per fer realitat la compra de les instal·lacions

Local del CPA a Francesc Macià / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 5/novembre per Sílvia González

El Centro Popular Andaluz (CPA) està fart d'esperar que l'Ajuntament faci un pas definitiu en la compra de l'edifici de la seu de l'entitat. Han passat gairebé quatre anys des que l'entitat va anunciar la voluntat de vendre les instal·lacions al consistori per eixugar el seu deute bancari. En una entrevista a Cugat Mèdia, la presidenta del CPA, Leonor Gómez, lamenta que el govern 'continuï estudiant' les opcions de compra sense cap acord escrit sobre la taula. Per això, Gómez posarà de nou en mans de l'assemblea de socis de finals de novembre decidir vendre l'edifici a un privat, després d'haver rebut recentment una nova oferta. L'assemblea de maig de 2022 va rebutjar la venda a un privat per ser una proposta massa baixa. La presidenta ha recordat que sempre han preferit la compra municipal i més quan l'actual govern, diu, es decanta per adquirir tot l'edifici, bar inclòs, i assumir el milió i mig de despesa.


Els socis decidiran

A l'edifici del CPA, amb prop de 1.000 metres quadrats al passeig de Francesc Macià, no li han faltat pretendents. Fins a tres ofertes de privats, l'última aquest dijous passat, ha tingut des que va manifestar la intenció de desfer-se del local per l'elevat cost de manteniment.

L'última oferta, de la qual Gómez no ha donat més detalls, portarà l'entitat a decidir el seu futur en la propera assemblea. Gràcies a "l'esforç del centenar de socis", afirma Gómez, el deute bancari de 130.000 euros s'ha reduït a la meitat. També va ajudar a eixugar el deute la bona recaptació de la caseta del CPA de la Festa Major de 2023: "I sort d'això perquè aquest any ens vam quedar sense pels problemes econòmics de l'Ajuntament".

Els "vull i no puc" dels governs municipals

El CPA i l'Ajuntament van reunir-se fa un mes per tractar la compra. Enrere quedava el compromís públic de l'alcaldessa Mireia Ingla i el govern tripartit el 2021 de comprar el local per donar resposta a la manca d'equipaments de la ciutat. Una intenció que no es va materialitzar tot i estar "a l'espera del vistiplau de la Generalitat per executar la compra", segons el llavors primer tinent d'alcaldia, Pere Soler.

Aterrats al 2024, la situació no ha canviat. De la conversa amb l'actual tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, l'entitat no ha extret cap definició per fer realitat la compra. Gómez assegura que, a diferència de l'anterior govern, l'actual vol comprar tot l'edifici, incloent el bar. Això suposaria, diu Gómez, que l'Ajuntament pagaria el milió i mig que val l'immoble, segons taxació de 2021.

Un edifici molt car

I és que l'entitat no ha tornat a taxar l'edifici, perquè la voluntat primera és tancar un acord amb l'Ajuntament segons el valor inicial. Ara bé, el temps passa i es fa difícil pagar la hipoteca, els subministraments i "una taxa anual de l'IBI de 8.000 euros". Tot plegat un deute de 65.000 euros que l'entitat voldria pagar abans del febrer de 2026.

Aquesta data és quan expira el conveni amb què l'Ajuntament eixuga l'altre deute del CPA: els 197.000 euros que el CPA devia a Promusa per l'IVA i les plusvàlues de la permuta de la compra de l'actual seu. Un conveni a través del qual el consistori abona anualment uns 18.000 euros, segons Gómez, des de 2012.


DECLARACIONS

Leonor Gómez

El que digui el soci així es farà. Volíem l'Ajuntament però... El primer que pagui s'ho queda.

Your browser doesn’t support HTML5 audio