Dr. Isidre Casals (pediatra): 'L'eina més important que tenim contra la grip és la vacunació'
Els infants són els principals transmissors de la grip a la família, segons pediatra i coordinador del Servei de Pediatria de l'HUGC
Una criatura rebent una vacuna intranasal / Foto: Sociedad Española de Pediatria
SocietatPublicat el 2/novembre per Alba Triadó
Amb la tardor arriben les baixes temperatures i també l'inici de la temporada de grip. Tot i ser generalment una malaltia d'aparença lleu, la grip pot provocar complicacions greus, sobretot en infants i persones grans. De fet, els més menuts són el grup més afectat i els principals transmissors de la infecció a la resta de la població. Per fer-hi front, el doctor Isidre Casals, pediatra i coordinador del Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC), destaca la importància de la vacunació per frenar la propagació del virus.
Escolta-ho
En una entrevista al magazín 'Faves comptades', el pediatre recorda que, tot i que molts consideren la grip una infecció banal, pot tenir complicacions greus. "Hi ha nens que poden tenir complicacions de pneumònia, de miocarditis, i en alguns casos fins i tot inclús anar a l'UCI per complicacions importants", afirma Casals.
La vacuna com a mesura de prevenció més efectiva
En termes de prevenció, Casals ha subratllat la importància de la vacunació per frenar la propagació del virus. "L'eina més important que tenim contra la grip és la vacunació", ha insistit el pediatra, que ha recordat que la vacuna s'ha introduït com a sistemàtica per a infants a partir dels sis mesos d'edat. Aquest any, com a novetat, s'ha implementat una vacuna nasal per a nens a partir dels dos anys, que evita la injecció i ofereix una immunitat robusta, ja que s'aplica directament a la mucosa nasal, la via d'entrada del virus.Malgrat l'inici de la campanya de vacunació infantil l'any passat, Casals admet que la cobertura va ser baixa. Aquest any, el Departament de Salut té com a objectiu augmentar-la per aconseguir una protecció més efectiva. "L'efectivitat de les vacunes depèn de la cobertura. Per això, és important que s'arribi almenys al 95% de la població per reduir la circulació del virus", ha explicat el doctor.