Canvi d'hora: com afecta el nostre son i com adaptar-s'hi

El doctor Jesús Pujol explica els efectes del canvi horari en el ritme circadià i ofereix consells per minimitzar-ne l'impacte


  • Comparteix:

Una persona dormint en un llit / Foto: CC0 1.0

Una persona dormint en un llit / Foto: CC0 1.0

La matinada d'aquest dissabte a diumenge es fa el canvi d'hora d'hivern, és a dir, a les tres de la matinada haurem d'endarrerir el rellotge una hora. Aquesta modificació que pot tenir efectes sobre el cicle de son i la salut en general. Tot i que aquest canvi es repeteix cada any, segons el doctor Jesús Pujol, metge de la Unitat del Son de l'Hospital Universitari General de Catalunya, pot tenir efectes en el ritme circadià i en la salut de les persones.

ESCOLTA-HO


Efectes en el ritme circadià

En una entrevista al magazín 'Faves comptades' l'especialista en medicina del son ha destacat la importància del ritme circadià, un "mecanisme biològic" que sincronitza el nostre organisme amb els cicles de llum i foscor. "El ritme circadià regula funcions vitals com la pressió arterial o els nivells de cortisol, i qualsevol canvi en aquest cicle pot desestabilitzar el nostre cos", ha detallat Pujol.

El canvi d'hora pot provocar efectes com la dificultat per adormir-se o un desajust en l'hora de despertar-se. "Hi ha persones que s'adapten fàcilment, i altres que això els genera un desajustament", ha explicat el doctor. Segons l'expert, l'impacte pot variar segons cada individu, però en general, les persones amb trastorns del son, els nens i la gent gran són més susceptibles a notar els efectes del canvi horari.

Consells per adaptar-se al canvi horari

El doctor Pujol ha recomanat algunes estratègies per minimitzar l'impacte del canvi d'hora:
  • Avançar progressivament l'hora d'anar a dormir els dies previs al canvi.
  • Aprofitar la llum solar de les primeres hores del dia per ajudar el cos a sincronitzar-se amb el nou horari.
  • Evitar activitats d'alta exigència els dies posteriors al canvi, especialment per a nens i gent gran.
  • Mantenir rutines relaxades per no acusar la sensació d'haver dormit malament.


  • Tot i que el debat sobre l'eliminació dels canvis horaris està en mans de la Comissió Europea, per a l'especialista mantenir un horari estable durant tot l'any alineat amb les hores de llum natural seria beneficiós per a la salut: "Partim sempre de la base que és un canvi totalment innecessari", ha assegurat.

    Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 h a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.