La plaça d'en Coll: més convivència per necessitar menys policia
L'Ajuntament aposta per abordar la problemàtica de manera transversal i així ho ha explicat als veïns
Imatge de la plaça d'en Coll / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)
SocietatPublicat el 17/octubre per Anna González
L'Ajuntament vol posar fil a l'agulla als problemes d'incivisme a la plaça d'en Coll. Fa anys que s'arrosseguen, però els darrers mesos s'han intensificat i els veïns reclamen unes solucions que comencen a perfilar-se. 'No se soluciona de la nit al dia', ha admés el tinent d'alcaldia de Seguretat Ciutadana, Bernat Picornell, qui assegura que s'està abordant la situació des d'una visió transversal amb la implicació de diversos serveis municipals, entitats que hi treballen a la zona i els mateixos veïns. I és que el problema de la plaça d'en Coll no és de seguretat, sinó de convivència.
Les queixes dels habitants d'aquesta zona engloblen des de actituds incíviques fins a neteja, pernoctacions i algunes baralles. S'apleguen en un mateix espai diverses situacions que han portat els veïns a reclamar solucions.
Després de recollir les demandes de la ciutadania i d'un treball d'observació durant mesos, la resposta de l'Ajuntament implica diferents fronts: la intervenció urbanística, l'acció social i la mediació.
Imatge de la plaça d'en Coll / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)
Intervenció urbanística
Replantejar urbanísticament la plaça és una de les opcions que es consideren per millorar la convivència. De moment, s'està treballant per retirar part dels arbustos que delimiten la zona infantil i ampliar aquest espai de joc. Això permetrà millorar la visibilitat de la plaça i la seva neteja per evitar l'acumulació de brutícia. També es vol intervenir en la resta de vegetació, retallant les alçades i esponjant amb la poda.
Acció social
Els serveis socials municipals, que tenen un equip al Xalet Negre, treballen de manera personalitzada amb aquelles persones que presenten situacions de vulnerabilitat i que protagonitzen algunes de les queixes dels veïns. De les 23 persones identificades fins ara per la Policia Local, 21 són conegudes per serveis socials i 15 d'elles compten amb una intervenció social activa. A més, estan en coordinació amb Gilgal i Càritas, que també donen resposta a algunes d'aquestes necessitats.
L'atenció personalitzada es complementa amb un equip d'atenció al sensellarisme, que s'encarrega de la intervenció socioeducativa.
Mediació
En els darrers mesos, el servei de mediació de l'Ajuntament també ha realitzat una quarantena d'entrevistes per recollir el parer dels veïns, de les persones afectades i de les entitats que hi treballen. Precisament, entre les aportacions han sorgit propostes com ampliar el parc infantil, intervenir en la vegetació i afavorir l'activitat a la plaça per fer front als usos no desitjats, entre d'altres.
Resultats
El resultat de tota aquesta feina no serà immediat, reconeixen, però els diferents serveis i agents implicats coincideixen: la solució no és policial, sinó convivencial.I això ho reconeixen des del mateix cos de seguretat. "No és una problemàtica de delinqüència", insisteixen des de la Policia Local, que ha atés des de començament d'any 57 requeriments per convivència i civisme en aquesta zona i ha fet 257 serveis de vigilància, que se sumen als efectuats de manera coordinada pels Mossos d'Esquadra. També s'ha buscat la complicitat de la restauració de la zona per limitar la venda d'alcohol en determinats casos.
Tot plegat, s'ha presentat aquest dimarts als veïns en una reunió que ha reunit una vuitantena de persones. L'Ajuntament, que els ha presentat la diagnosi feta i aquestes línies d'actuació, s'ha compromés a seguir treballant i estudiar les propostes i peticions dels veïns.
DECLARACIONS
Bernat Picornell
La intervenció ha de ser integrada, han de participar molts serveis de l'Ajuntament. La solució no és només de serveis socials o policial, hem de treballar de manera coordinada.
Your browser doesn’t support HTML5 audio