Com es formen els psicòlegs del futur?

La Clínica Support de UIC Barcelona ofereix a l'alumnat aprendre observant i escoltant casos reals

Societat

Publicat avui, a les 12:55 per Eva Garrido

L'alumnat que ara mateix ocupa les aules de les facultats de psicologia serà, el dia de demà, un dels agents que vetllarà per la salut mental de la societat. Ara fa 6 sis anys va néixer Support, la Clínica Universitària de Psicologia i Psiquiatria del campus santcugatenc de UIC Barcelona. Aquest projecte engegava alhora que ho feia el grau del Psicologia de la universitat privada. El nom de la clínica, Support, respon a l'acrònim Servei Universitari Psicològic i Psiquiàtric d'Orientació i Tractament.

Des del primer any del grau, així com els estudiants de màster, els futurs psicòlegs passen algunes tardes del seu semestre a la Clínica Support perquè vegin com s’excerceix la psicologia clínica infantojuvenil i d’adults. Els espais de la clínica estan dissenyats perquè els estudiants puguin assistir a les sessions terapèutiques que es duen a terme amb els pacients de Support. L’alumnat oberserva des d’una cambra gessel, és a dir, ells veuen què passa a la consulta, però no son vistos pel pacient. ‘’Els estudiants signen un document de confidencialitat i els pacients un document conforme la seva sessió pot ser visualitzada amb finalitats d’estudi o investigació’’, afirma la directora del grau de Psicologia de UIC Barcelona, María Fernández-Capo.

L'equip de professionals de la Clínica Support són també docents de la facultat. Els estudiants arriben uns minuts abans que el pacient per evitar creuar-se i per comentar el cas amb el professor abans començar. Una acabada la sessió, entre pacient i pacient el docent, que també exerceix com a psicòleg a la clínica, entra a la sala d'observació per parlar amb l'alumnat. ''És molt diferent el que jo puc comentar amb els alumnes de primer de grau que amb els de quart, que ja estan acabant. Els demanem quin tipus de pacient hem tingut, quines estratègies faríem servir, quin acompanyament estem fent... Que ja sàpiguen posar aquells noms que en un primer curs encara no demanem'', explica la coordinadora de la clínica i professora Olga Núñez.

La Clínica Support no només és un projecte pedagògic, també és un projecte assistencial ''lligat al compromís social''. És per això que es vol oferir una atenció psicològica de qualitat, però a preus reduïts. ''Volem que la clínica sigui una resposta entre el servei de la sanitat pública, que és molt bo però una mica col·lapsat, i el que és el servei de la privada, que els seus preus fan que no tothom hi pugui accedir'', afegeix Fernádez-Capo.









DECLARACIONS

Maria Fernández-Capo

Tothom que entra aquí sap que és observat per estudiants des d'una cambra gessel, on tu observes sense ser vist. Però un cop s'ha informat d'això i ells donen el consentiment, intentem que el pacient oblidi que l'estan observant.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Olga Núñez

És molt diferent el que jo puc comentar amb els alumnes de primer de grau que amb els de quart, que ja estan acabant. Els demanem quin tipus de pacient hem tingut, quines estratègies faríem servir, quin acompanyament estem fent... Que ja sàpiguen posar aquells noms que en un primer curs encara no demanem.

Your browser doesn’t support HTML5 audio