Sentència d'un any i mig de presó per a les encausades de 8mil motius

Les afectades no aniran a presó en no comptar, cap d'elles, amb antecedents penals


Temes relacionats

8mil motius convoca una concentració a Sant Cugat davant una sentència condemnatòria ( 8/oct/24)


  • Comparteix:

Les encausades, en un dels actes de suport davant els jutjats de Terrassa, al maig / Foto: Cugat Mèdia (Marc Asensio)

Les encausades, en un dels actes de suport davant els jutjats de Terrassa, al maig / Foto: Cugat Mèdia (Marc Asensio)

Ja es coneix la sentència de la jutgessa que instrueix el cas de la protesta feminista que va tallar les vies del tren a l'estació de Sant Cugat durant la vaga general del 8 de març de 2018. Un any i mig de presó per a cadascuna de les set encausades i un pagament de 26.169 euros de responsabilitat civil per un delicte de desordres públics agreujats. En no tenir antecedents cap de les dones, no aniran a presó. La resolució judicial també preveu un any i mig d'inhabilitació del dret al sufragi passiu, segons el document que les afectades han facilitat a Cugat Mèdia.

La jutgessa del jutjat penal número 3 de Terrassa considera que "les dilacions indegudes" del procediment suposen un atenuant en la responsabilitat criminal, i per tant, fixa la pena de presó en un any i mig per a cada encausada, davant els 3 anys que sol·licitava la Fiscalia. A més, dictamina una pena complementària a complir durant el període de la condemna que impediria a les set dones a presentar-se com a candidates a unes eleccions.

Pel que fa a la indemnització, s'ha mantingut la petició de pagar, entre totes i "de forma solidària", 26.169 euros a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) en concepte "dels perjudicis econòmics ocasionats". La sentència també inclou el pagament dels costes processals.

8.000 motius no farà declaracions fins aquest dijous, quan facin públiques les mesures a emprendre amb relació a aquesta resolució judicial comdemnàtoria. Serà en una roda de premsa a la plaça de Lluís Millet, a les 18h, on hi ha previst fer una concentració.

Petició de 3 anys de presó

La Fiscalia, única acusació després de la retirada del procediment de Ferrocarrils, demanava 3 anys de presó per a cadascuna de les set encausades i 26.000 euros a pagar entre totes (inicialment la quantitat era per a cada afectada) pel que creu un delicte de desordres públics agreujats, en implicar una alta afectació amb intencionalitat. La fiscal considera que es compleixen els requisits penals per al delicte de desordres públics com són l'alteració de la pau pública, la intencionalitat i el risc de perill.

A més, veia intencionalitat en l'actuació de les acusades, ja que creu que els seus drets a manifestació, reunió i expressió es podien exercir sense recórrer a aquesta afectació; de la qual diu eren conscients, en triar una hora punta, col·locar-se en la bifurcació de línies, sense avisar prèviament ni sortir-hi de manera voluntària.

Les acusades, dins la sala en el darrer dia de judici de 8Mil Motius

Les acusades, dins la sala en el darrer dia de judici de 8Mil Motius / Foto: Cugat Mèdia

Dret de manifestació

Les defenses demanaven l'absolució en el que qualifiquen un cas de drets fonamentals. Per a les defenses, l'afectació de l'acció (que no compta amb cap prova de càrrec) respon a una mala gestió de FGC comprovable, van dir, en les queixes dels usuaris aportades i del testimoni dels Mossos i dels vigilants de seguretat, en una declaració al judici en què es van veure les imatges de Cugat Mèdia del 8-M del 2018.

Les defenses van negar durant el judici que la reivindicació comportés un perill i van lamentar la dilació del procediment -com van plantejar el primer dia de judici-. Sempre han considerat desproporcionada la petició de la Fiscalia per a unes joves que no tenen antecedents que expressaven el seu compromís amb els drets col·lectius.

Sortida de les acusades del judici, on les ha rebut una vintena de persones en suport

Sortida de les acusades del judici, on les ha rebut una vintena de persones en suport / Foto: Cugat Mèdia



MIRA AQUÍ LES IMATGES DE CUGAT MÈDIA DE LA PROTESTA DEL 8-M DEL 2018















  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.