Els jocs de taula, una eina d'aprenentatge i socialització a l'alça

El mestre i creador de jocs Eugeni Castaño parla dels beneficis de jugar al 'Faves comptades'


  • Comparteix:

Curiosity, un joc de taula d'Eugeni Castaño i Eloi Pujadas / Foto: Cedida per Eugeni Castaño

Curiosity, un joc de taula d'Eugeni Castaño i Eloi Pujadas / Foto: Cedida per Eugeni Castaño

Els jocs de taula són una eina d'aprenentatge i socialització, tant per a infants com per a adults. Així de contundent és Eugeni Castaño, mestre i creador de jocs, que en una entrevista al magazín 'Faves comptades' destaca el valor educatiu i social del joc més enllà de la diversió. Castaño, que ha creat més de ha creat més de 50 jocs i n'ha publicat una vintena, assenyala que el joc no només és diversió, sinó també una font inesgotable de valors i una alternativa saludable a l'ús excessiu de pantalles.


El joc com a eina educativa

Segons Castaño, els jocs de taula ofereixen múltiples oportunitats d'aprenentatge "S'aprenen a guanyar, s'aprenen a perdre, però més enllà d'això, a cooperar, a escoltar-se, a comunicar-se amb els altres, de tenir paciència", explica. A més, destaca l'existència dels "Serious Games", jocs dissenyats específicament per ensenyar conceptes acadèmics d'una manera lúdica.

Socialització i vincles familiars

Un dels aspectes més rellevants dels jocs de taula és la seva capacitat per fomentar la socialització. Castaño subratlla que jugar al voltant d'una taula crea un espai de conversa i interacció que va més enllà del joc mateix.

Aquesta característica ha fet que els jocs de taula hagin experimentat un creixement exponencial des de la pandèmia, ja que les famílies han buscat maneres de compartir temps de qualitat.
El mestre i creador de jocs de taula Eugeni Castaño a l'estudi 2 de Ràdio Sant Cugat

El mestre i creador de jocs de taula Eugeni Castaño a l'estudi 2 de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia


Alternatives a les pantalles

L'expert veu els jocs de taula com una excel·lent alternativa a l'ús excessiu de dispositius electrònics. Tot i que no considera que siguin incompatibles, Castaño destaca que els jocs de taula ofereixen una experiència més sociable i presencial en comparació amb els videojocs o les aplicacions mòbils.

Consells per a una bona experiència de joc

Castaño ofereix diversos consells per gaudir plenament dels jocs de taula:
  • Triar jocs adequats a l'edat i capacitats dels jugadors per evitar frustracions.
  • Jugar amb freqüència per millorar les habilitats i l'acceptació de la derrota.
  • No forçar-se a acabar un joc si no s'està gaudint; es pot canviar per una altra proposta.
  • Cal considerar els jocs cooperatius com una opció per fomentar la col·laboració.

  • Una indústria en creixement

    Com a creador de jocs, Castaño recorda que hi ha propostes per a totes les edats, des d'un any i mig fins als 99 anys. La seva experiència en el sector l'ha portat a rebre premis internacionals i a estar a punt de presentar quatre noves creacions en una fira internacional. El seu enfocament se centra en jocs familiars que puguin ser gaudits tant per a nens com per a adults, sempre amb un component educatiu present.




    Eugeni Castaño

    El joc de taula es converteix en una eina per poder parlar, per compartir moments amb les altres persones i clarament jo diria que és una eina de socialització molt interessant.

    Eugeni Castaño

    S'aprenen a guanyar, s'aprenen a perdre, però més enllà d'això, a cooperar, a escoltar-se, a comunicar-se amb els altres, a tenir paciència. El joc és una font inesgotable de valors.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.