Malgrat que les dades han minvat, les temptatives de suïcidi creixen. El 2023 es van registrar a Catalunya 8.123 casos de conductes suïcides, un 7% més que el 2022, i 4.108 episodis de temptativa. Per fer front a tot plegat, hi ha un primer pas fonamental, trencar l'estigma. "La gent que pateix pensaments de mort o plans o intents de suïcidi moltes vegades s'ha intentat amagar, amb la qual cosa el que fan no és desaparèixer el problema, sinó agreujar-lo", explica el professor de la UIC Barcelona.
El suïcidi té una afectació transversal. Ara bé, el Dr. Castellví apunta que les taxes més altes de mort per suïcidi se situen en la gent gran. "Sobretot per la suma de malalties cròniques, discapacitat i, també, per la soledat no desitjada", puntualitza. Quant a l'afectació en el jovent, s'ha produït un "increment alarmant" arran de la pandèmia. Dins d'aquest segment, el creixement més destacat afecta les dones adolescents, amb el triple de casos d'atencions als serveis sanitaris per intents de suïcidi. "Ens hauria d'alarmar bastant", adverteix el Dr. Castellví.
En tot cas, la prevenció del suïcidi s'ha de treballar de manera "intersectorial i interdepartamental". Així, els centres educatius, els sanitaris i assistencials, els espais de lleure i oci, els serveis social i els cossos de seguretat tenen quelcom a aportar en la detecció de persones amb conductes o pensaments suïcides.
Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, la UIC Barcelona ha estrenat aquest dilluns 'La Xarxa Invisible. Un documental sobre la prevenció del suïcidi en joves'. Aquest dimarts, a més, el Dr. Castellví imparteix la xerrada 'El suïcidi es pot prevenir' al campus de Sant Cugat.
Parlar sobre el suïcidi fa que hi hagi més suïcidis?
A les redaccions periodístiques sovint ha estat objecte de debat sobre si s'ha d'informar sobre els suïcidis i sobre com fer-ho, amb el neguit si això podria crear un efecte crida. "És un altre dels mites sobre el suïcidi", sentencia el Dr. Castellví, que recorda que aquesta creença va sorgir arran de la publicació d'un llibre de Goethe on el protagonista es treia la vida, i llavors es va detectar un increment en les morts per aquesta causa. Ara bé, ara hi ha estudis on es detecta "justament el contrari". De fet, que els mitjans de comunicació parlin sobre aquesta realitat de "manera seriosa", seguint unes guies deontològiques, pot ajudar a capgirar la situació.Com a exemple, el Dr. Castellví parla sobre la violència masclista: "Al voltant dels anys 90 també hi havia el temor que si es parlava sobre casos de violència de gènere, això feia augmentar els casos". Informar-ne feia prendre consciència les dones, víctimes d'aquestes situacions.
Catalunya compta amb un servei especialitzat en l'atenció telefònica amb conducta o ideació suïcida. És el 061 i està disponible tots els dies de l'any a totes hores, també per a familiars i persones properes.
Pere Castellví
Crec que tothom té una tasca en la prevenció del suïcidi: reduir l'estigma, pensar que la persona necessita ajuda, escoltar-la activament, no jutjar-la, donar-li acompanyament emocional.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.