Carme Ardid: 'Quan es va projectar La Mirada la Generalitat tenia dèficit, i ara som nosaltres; és lògic que paguin ells'

La regidora d'Educació repassa l'actualitat del curs escolar 2024/25 que comença aquest dilluns: La Mirada, escoles bressol i obres a les escoles


  • Comparteix:

L'Ajuntament manté que qui ha de pagar la construcció de l'escola La Mirada, sense que Sant Cugat avanci els diners, és la Generalitat. Ho ha explicat la regidora d'Educació, Carme Ardid, en una entrevista a Cugat Mèdia coincidint amb l'inici de curs escolar 2024/25. També explica que les 30 places de les escoles bressol La Mimosa i Gargot que es van perdre en el període de matriculació confien poder-les recuperar abans del novembre.

L'any passat, per aquestes dates, li vam fer la mateixa entrevista, però en aquell moment tot just acabava d'aterrar a la regidoria. Un any després, què ha après del món educatiu Sant Cugat?
Doncs moltíssimes coses, seria llarg d'explicar-ho tot, però bàsicament que tenim una ciutat molt potent en temes educatius a tots els nivells, amb una oferta molt àmplia, amb un nivell educatiu molt alt també. Tot i que hi ha alguns racons on la diferència és molt important i hem de treballar perquè això es redueixi i que hem de potenciar molt la part més pública perquè s'anivellin tots els estaments. Però també tenim les universitats, l'FP o educació no formal, que també s'ha de vetllar per tota aquesta part que potser no l'estem cuidant tant.

El curs començarà aquest dilluns 9 de setembre. És el segon curs que comença abans de la Diada. Entén els motius que va dur el departament d'Educació a avançar l'inici de curs uns dies i, per tant, escurçar els dies de preparació dels docents?
Això són motius més polítics que tècnics perquè els docents demanaven més temps per preparar l'inici de curs. L'any passat va ser molt aviat, aquest any s'ha retardat una mica.
També és veritat que aquest any s'han avançat totes les adjudicacions a docents perquè així tot això ja estigués més previst. Però per les famílies va molt millor començar abans...
Jo no crec que sigui tan important un dia abans o un dia després, perquè a més tenim l'Onze de Setembre pel mig, sinó que sí que s'ha de valorar realment que es pugui preparar bé l'inici de curs, encara que s'hagi de preparar a final del curs anterior. Això ja és un tema d'organització on els professionals són els que han de dir la seva opinió.

Avui estem fent l'entrevista a l'escola Ciutat d'Alba, que és un dels centres que l'Ajuntament aquest estiu ha posat ombres al pati, que era una petició de la coordinadora de l'Afes i de moltes famílies des de feia temps. S'han posat pèrgoles al Turó de Can Mates, l'Olivera, Ciutat d'Alba, La Mirada, Collserola, Pi d'en Xandri i Maragall i en altres cinc escoles que han posat tendals. Això és l'anomenat Pla de Confort Climàtic, una mica en què ha consistit.
Hi ha hagut diverses fases i diversos equipaments. Per exemple, vam començar amb les escoles bressol, que són les nostres, i que ens hem de preocupar d'elles, on s'han posat aires condicionats, a més d'alguns tendals. Hem fet una altra fase a escoles de primària amb tendals i ventiladors, també s'han posat pèrgoles i també s'ha fet plantació d'arbres. El mes de maig es van fer ja visites a totes les escoles demanant totes les necessitats, es van prioritzar conjuntament amb la direcció de les escoles, i un cop fet el pressupost que es disposava i de les necessitats, a cada escola se li va explicar les intervencions. Recordo que a les escoles de primària, el que són ombres ens correspon a l'Ajuntament, i el que és climatització interior li tocaria fer-ho a la Generalitat, però com després de demanar un parell o tres de vegades no van respondre, ho hem fet amb què hem pogut nosaltres, rascant i buscant subvencions. I pel que fa a les escoles Bressol, ho vam tenir claríssim que havíem de fer-ho des del primer dia, i s'ha fet.

Sempre hi ha aquesta discussió de què és estructural i què és manteniment. Les escoles són propietat de la Generalitat, els centres públics, tant de primària com de secundària, però el manteniment pertany als ajuntaments. Ara ha explicat que les ombres són una qüestió més de l'Ajuntament, i la climatització hauria de ser de la Generalitat, però en aquest cas no ho ha fet. Això significa que demanaran el retorn dels diners invertits o és una inversió que fa l'Ajuntament?
És una inversió que fa l'Ajuntament. Tenim molt clar que això la Generalitat no ho rescabalarà, ni a nosaltres ni a ningú. Ho hem fet perquè creiem que s'ha de fer. Nosaltres hem intentat primer que ho fessin ells, i llavors hem fet el que hem pogut amb els recursos que teníem. I això no vol dir que s'hagi acabat, vull dir, se seguirà fent tot un pla de manteniment a escoles que no sabem si inclourà o no algun altre element de climatització o de confort climàtic, però de moment hem fet el que hem pogut.

Aquí a la ciutat d'Alba, segurament és una qüestió tècnica, però he llegit que no s'han pogut posar els ventiladors per una qüestió tècnica.
Sí, però ja es treballa molt ràpid. La veritat és que els serveis urbans estan fent molt bona feina i ja s'han buscat uns ventiladors de paret que poden substituir perfectament els de sostre i es farà en breu.

En aquesta escola també s'ha fet una actuació que es repetirà a l'escola L'Olivera, que és el de pintar de verd la pista de formigó de color gris perquè reflectia el sol.
Hi ha dues pistes en aquesta situació. Aquest any s'ha fet aquí, al Ciutat d'Alba, que és una escola que no pertoca a l'Ajuntament fer-ne el manteniment, perquè no en té la titularitat del departament d'Educació, sinó de l'Institut Català de Finances. El manteniment de l'escola tampoc el fem nosaltres, però així i tot s'ha fet aquest tràmit perquè realment era necessari, perquè si no fa molt de mal als ulls en els infants. Ha costat que també ens donessin l'autorització per fer-ho. A sobre que ho vols fer i no et toca, ja que costa que es pugui fer, però s'ha fet, s'ha fet.

Dijous passat van arribar els últims mòduls on faran classe els alumnes de 6è. Això vol dir que si han arribat dijous i aquest dilluns comencen les classes, evidentment no estaran preparades encara per començar. Què ha passat?
Això és una qüestió també de la Generalitat. Tenen tots uns processos naturalment de concurs que a vegades es retarden per motius x, i l'empresa fins que no ve blanca no pot començar a construir-ho i a més a més han de venir des de Valladolid fins aquí. Han arribat puntualment de la data que ens van dir, que primer havia de ser de juliol, però quan ens van dir que no seria i van dir 5 de setembre, han arribat al 5 de setembre, això ja és bo. Però sí que començaran el curs amb normalitat. El que no podran fer és, potser, fer un desdoblament d'aules o fer servir alguna part dels mòduls actuals, però les classes començaran amb normalitat, això sí. El que no podran, el millor és disposar d'una aula addicional per fer alguna activitat, però això serà només aquest mes de setembre, esperem que en 10 dies això estigui instal·lat. No et puc dir exactament quin dia.

Amb aquests mòduls el que sí que es pot dir és que ja s'haurà completat l'escola, és a dir, l'estiu que ve no vindran més mòduls, perquè ja s'arriba a 6è de primària, que ja és l'últim. Els alumnes que aquest dilluns comencin 6è, quan acabin el mes de juny que ve hauran fet els nou anys d'escolarització en mòduls. Com a regidora, què se'ls pot dir a aquests pares? Perquè quan van començar segurament no esperaven haver de fer els nou anys en mòduls.
Doncs només puc dir que em sap greu, però les coses van com van. No és la voluntat de cap ajuntament tenir escoles en mòduls, de cap, no és l'única tampoc, però també tenen altres avantatges, perquè ells la climatització, per exemple, la tenien solucionada. No és la voluntat de cap ajuntament. Aquesta escola ha anat tenint mala sort a cada pas que es donava. Esperem que aquesta vegada sigui ja la ubicació definitiva, que vagi tot endavant i que vagi ràpid.

S'han calmat els ànims entre el govern i els pares de la Mirada?
Entre els pares i el govern no hi ha hagut mai cap conflicte. Nosaltres hem estat parlant des de fa un any amb l'AFA, amb els veïns i amb la direcció de l'escola i no hi ha hagut mai cap conflicte. Mala maró no hi ha hagut mai, ens hem entès. El que passa és que en alguns moments hi havia coses que eren més d'acord d'una banda o de l'altra. Sí que és veritat que venien a cada ple a preguntar, però venien, suposo, que perquè volien pressionar per la ubicació definitiva. Nosaltres anàvem fent gestions també per aconseguir un consens polític, que s'ha aconseguit gairebé amb tothom, menys amb el PSC. I no vull dir res que no toqui ara, però jo crec que a vegades es venia justament perquè el PSC és el que no volia la ubicació que s'ha decidit. Però quan fèiem les reunions a l'Ajuntament amb l'alcalde, no hi havia cap problema, cap ni un. El que passa és que no avançàvem perquè estàvem estudiant totes les possibilitats per arribar a aquest consens, per arribar a la millor ubicació, perquè portés menys problemes. I jo crec que serà una bona ubicació perquè després també es construirà allà el pavelló esportiu. Tindran a l'abast uns equipaments que no tenen al millor altres escoles i el bosc d'alguna manera no serà el mateix, però es pot reproduir molt bé. Es faran també pantalles de protecció. Jo crec que serà un lloc magnífic.

El que sí que és cert, és que des del primer moment en què es va sortir el nom de la Guinardera, des de l'AFA es van tancar en banda, van dir que no l'acceptaven. Al final sembla que sí que ho han fet, o com a mínim s'han resignat, no sé quina seria la paraula. Els han convençut en certa manera de les modificacions que faran per salvar els inconvenients, que també són obvis, de la ubicació que s'ha escollit.
Totes les ubicacions tenien avantatges i inconvenients, i s'han estudiat tots, s'han ponderat tots. I quan tu dius AFA, potser et refereixes a una o dues persones, però és que hem parlat amb més pares de l'escola, no només els que estan a l'AFA. I molts pares ens manifestaven que el que volien era l'escola. 'Feu l'escola, on sigui, però feu l'escola'. I el que hem fet és tirar endavant el projecte de l'escola.

Quan creuen que es podrà començar a construir?
Ara estem esperant que anomenin els nous directors (els directors generals de la Generalitat), però amb el canvi de govern ara no et puc donar més dates.

La Mirada té moltes potes. La pota educativa, que per això parlem amb vostè, hi ha la pota urbanística i llavors la pota econòmica. En una entrevista el regidor d'Urbanisme va parlar que qui ho havia de pagar era la Generalitat. Això en quin punt està?
Fa molts anys, quan es va iniciar tot aquest projecte, la Generalitat estava amb un dèficit econòmic i l'Ajuntament tenia interès a construir la Mirada i llavors es va dir de participar d'aquesta despesa per ajudar que es construeixi més àgilment. Com que hi ha hagut tots aquests entrebancs, s'ha acabat la situació que estem avui en dia. I ara som nosaltres els que tenim els problemes econòmics. Per tant, com és a la Generalitat a qui li toca construir-ho i invertir, és lògic és que sigui ella qui ho faci. No és un altre motiu.

Però hi ha hagut alguna conversa en aquesta línia per canviar? Perquè ara hi ha un conveni vigent que diu...
El conveni caduca. No és que s'hagi de canviar, és que caduca. Per tant, no es pot renovar, se n'ha de fer un de nou. I el nou el farem amb les noves persones que hi hagi.

Doncs deixem la Mirada i parlem d'un altre tema que també ha portat alguns maldecaps, que són les escoles bressol, o en concret dues, en les que es van haver de perdre 30 places d'entrada, que són la Mimosa i la Gargot. Sap ja quan es podran recuperar aquestes places?
En una de les escoles estem pendents de la visita de l'inspector. Esperem que sigui ja en breu perquè doni el vistiplau. I de l'altra falta enviar un petit informe perquè després vingui també l'inspector a fer la visita. Nosaltres confiem que abans que s'hagi de tancar la llista d'espera es pugui tenir l'autorització i gestionar la llista d'espera que tenim i no haver de fer cap procés nou de prescripció.

Quan caduca la llista d'espera?
A finals d'octubre, em sembla que és.

Hi ha una llista d'espera, però hi ha moltes famílies que potser no s'han pogut esperar i han hagut de buscar una plaça en una privada, perquè comença ara el curs i tenien necessitat, no es podien esperar a finals d'octubre. Aquestes famílies, si estan a la llista, podrien fer marxa enrere?
Sí, sí, cap problema. Nosaltres no tenim la informació, ni la volem, de si han fet alguna altra opció o no. Si a ells els toca aquella plaça i els crides i venen i es matriculen, després la relació que tinguin amb l'altra escola de bressol ja no... Sí, sí, cap problema.

Pel que fa als motius, diríem, que van provocar aquesta situació... Segurament per desconeixement, per un costat meu, però he parlat amb altra gent que van llegir els motius i molta gent deia, però com pots perdre línies per un plat de dutxa o per un accés a una sala de psicomotricitat?
Fa uns anys tots els tràmits es feien a mà. Fas una sol·licitud, fas una sèrie de tràmits i els papers a vegades es perden. I no hi havia una resposta o no hi havia una autorització, però tu continuaves fent o assumint que tenies autoritzades unes places i feies l'oferta. Tot això cada vegada es va informatitzant més, controlant més i en aquest curs ens vam trobar que quan em van oferir les places ens deien que no ho teníem autoritzat, i dius, com? Doncs en algun moment d'aquests anys enrere aquest expedient no estava tancat, perquè es van fent revisions quan hi ha alguna modificació, quan sempre hi ha inspeccions periòdiques. No estava autoritzat, ningú ho sabia, s'havia anat fent. Però que no estigui autoritzat no vol dir que hi hagi un problema greu, era molt lleu. Però llavors, en aquest moment el programa informàtic no et deixa fer aquesta oferta. I com no et deixa fer aquesta oferta, no la pots fer. És així. I ara hem de córrer, i és el que hem fet, córrer.

Posem que no hagués succeït aquest problema i aquestes 30 places no s'haguessin perdut d'entrada. L'oferta pública d'escoles Bressol a Sant Cugat mai satisfà la demanda, ja que és una ciutat amb molts infants, moltes famílies amb nens petits i, per tant, moltes famílies s'haguessin queixat igual que s'havien quedat fora. Té solució per part de l'Ajuntament això o és un mal amb el qual s'hi ha de conviure?
Sant Cugat, tot i que li faltin places, té la ràtio més alta de places per nen de tota la zona d'aquí de Barcelonès i Vallès. És molt difícil invertir en escoles bressol perquè realment les places són poques. Tu fas una escola bressol, però en proporció a tots els nens, costa. No et puc dir si farem algunes escoles bressol més, perquè la situació econòmica està com està. En aquest mandat ho veig molt difícil. Planificar-ho podria ser, però com ara en aquest moment el que ens hem de centrar són en altres temes.

Els últims anys hi ha hagut un descens de natalitat i es nota que cada any hi ha menys alumnes que es matriculen a la ciutat. És una dada que va baixant, a poc a poc, però va baixant. Tot i així, hi ha una tendència que es veu els últims anys és que estan baixant les matriculacions a l'escola pública i la concertada, i pugen a la privada, tot i que no és la que més alumnes té. A què es deu segons vostè?
Les variacions són molt petites i el que té Sant Cugat és que té una oferta gran d'escoles privades, que a més creix. Creix aquesta oferta perquè suposo que veuen que hi haurà demanda. I hi ha gent que ve a Sant Cugat a viure perquè hi ha aquesta oferta. Per això segurament creix una miqueta més que la resta. Jo crec que la cosa va una mica per aquí.

A la inauguració del curs escolar va parlar que estan treballant per fer la primera mostra de l'educació de Sant Cugat. Què ens pot avançar d'aquesta proposta?
Hem de potenciar tota l'oferta que tenim a tots els nivells, tant formal com no formal. I que a més hi ha molta gent que no coneix, desconeix alguns centres, entitats i les universitats que tenim. Jo mateixa no sabia que les Escoles Gimbernat també feien cicles formatius. Hem de donar a conèixer tot aquest potencial que tenim, i a més també que les famílies trobin un lloc on abans que s'iniciïn portes obertes pugui fer una primera visió general de tot el que hi ha i pugui acabar decidint.




Carme Ardid

Mala maror no hi ha hagut mai, ens hem entès. El que passa és que en alguns moments hi havia coses que eren més d'acord d'una banda o de l'altra. Sí que és veritat que venien a cada ple a preguntar, però venien, suposo, que perquè volien pressionar per la ubicació definitiva. Jo crec que a vegades es venia justament perquè el PSC és el que no volia la ubicació que s'ha decidit.

Carme Ardid

Recordo que a les escoles de primària, el que són ombres ens correspon a l'Ajuntament, i el que és climatització interior li tocaria fer-ho a la Generalitat, però com després de demanar un parell o tres de vegades no van respondre, ho hem fet amb què hem pogut nosaltres, rescant i buscant subvencions.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.