S'espera un nou increment de preus dels habitatges a Sant Cugat

Els experts avisen que la baixada dels tipus d'interès portarà un augment de la demanda

Imatge d'anuncis d'habitatges / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Societat

Publicat ahir per Anna González

El preu de l'habitatge es dispara amb la pujada més forta en dos anys. Les darreres dades de l'INE, que indiquen un increment del 6,7% a Catalunya, coincideixen amb la baixada sostinguda de l'euribor. L'alegria que comporta aquest descens dels tipus d'interès per a les famílies amb hipoteca no es traslladarà a aquelles que vulguin comprar un habitatge. Segons adverteixen els experts, a Sant Cugat, un mercat tensat amb una oferta limitada, l'augment de la demanda d'habitatge de compra comportarà un increment de preus. De retruc, també pot afectar el mercat de lloguer que, tot i que està regulat al municipi, pot desincentivar els inversors que es vegin més atrets per la venda.

L'euríbor marcat a l'agost -del 3,1%- confirma la tendència a la baixa. Després d'assolir màxims a finals del 2023, aquest índex (referència de la majoria de bancs europeus per fixar l'interès de les hipoteques variables) suma sis mesos de descensos consecutius. Aquesta baixada dels tipus d'interès incentivarà la compra d'habitatges, ja que el cost del préstec es reduirà, però comportarà increments de preu.

El gerent de la Cambra de Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, ho ha explicat a Cugat Mèdia. La millora a les condicions de les hipoteques anima la compra d'habitatges. L'oferta escassa haurà de donar resposta a una major demanda i, per tant, s'incrementaran els preus. En definitiva, l'esforç econòmic del consumidor, alerta Gorgues, acabarà sent el mateix.

El fenomen no és nou, ja va passar abans de la crisi del 2008, és l'habitual i s'estudia a les facultats d'Economia. La professora del departament d'Economia i d'Història econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Judith Panadès, concreta, però, que l'efecte no és immediat. Cal que la baixada del tipus d'interès tingui continuïtat, com és el cas, i que el comportament de la inflació es mantingui.

Així, ja es pot esperar un impacte a l'alça en els preus a curt termini, ha avançat Gorgues. En concret, ha situat Panadès, és previsible que, si no interfereixen altres variables, l'augment de preus en la venda d'habitatges es faci notar plenament a la primavera.

Mercat de lloguer

Aquest increment de preus afecta directament el mercat de venda, però de retruc també pot fer disminuir el parc de lloguer. Tant Gorgues com Panadès coincideixen. La clau són els inversors, que busquen una rendibilitat. Com el mercat a Sant Cugat està regulat perquè està declarat com a zona tensada i s'aplica l'índex de preus del lloguer; els inversors poden buscar més marge de benefici en el mercat la venda atrets per l'increment de preus.

Això pot fer augmentar l'oferta de venda, però disminueix la de lloguer, així com l'atractiu per aquells que compren com a inversió.

Incidència pública en el mercat

Davant aquesta situació generada per la baixada de l'euríbor, tant el gerent de la Cambra de Propietat Urbana de Barcelona com la professora d'Economia desaconsellen una regulació dels preus de l'habitatge. "Posar un preu regulat no arregla el problema de l'habitatge", afirma Panadès, qui posa el focus en què la solució passa per l'augment de l'oferta, especialment la pública.

Increment de preus

De fet, l'increment de preus ja es fa notar. Segons les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) corresponents al seon trimestre del 2024, el preu de l'habitatge a l'Estat espanyol ha crescut un 7,8%. Això suposa 1,5 punts percentuals més respecte a l'increment del mateix període del 2023. Aquest augment és especialment significatiu en la venda d'obra nova, on el preu s'ha incrementat un 11,2%, 1,1 punts més. Pel que fa els habitatges de segona mà, la pujada és del 7,3%, 1,6 punts més. Respecte al trimestre anterior, els preus de l'habitatge s'han incrementat un 3,6% (un 2,7% en obra nova i un 3,7% en habitatges de segona mà).

Catalunya, però, se situa per sota d'aquesta mitjana estatal, tot i que el ritme de creixement de preus s'ha accelerat. L'augment al país és del 6,7%, del 9,5% en el cas de l'obra nova i del 6,4% per a immobles de segona mà. Respecte al trimestre anterior, la pujada genèrica ha estat del 2,8% (del 1,7% en obra nova i del 2,9% en habitatges de segona mà).









DECLARACIONS

Òscar Gorgues

El que s'espera és que quan baixen els tipus d'interès pugi la demanda, però també els preus. A més, hi ha molt poca oferta.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Òscar Gorgues

L'única política ha de ser que hi hagi oferta. Trencar el mercat a base de la regulació de preus seria catastròfic.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Judith Panadès

Si la inflació no supera certs límits i els tipus d'interès continuen baixant, seria esperable veure els efectes amb un repunt de preus a la primavera.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Judith Panadès

Efectes positius sobre la demanda sí, però si s'afegeix més oferta tot va en més disponibilitat d'habitatge i faci que els preus no repuntin excessivament.

Your browser doesn’t support HTML5 audio