Els santcugatencs caminen més i agafen menys el cotxe

Caminar és l'únic mitjà de desplaçament que ha augmentat en els últims anys, mentre que disminueix l'ús del cotxe, la bicicleta o el patinet

El carrer Santa Maria de Sant Cugat amb persones passejant / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Societat

Publicat avui, a les 06:00 per Martí González

Cada vegada hi ha més santcugatencs que trien anar a peu per sobre d'altres mitjans de transport, com el cotxe, el patinet o la bicicleta. En concret, el 60,7% escull caminar per desplaçar-se dins del municipi, molt per sobre del segon mètode de transport, el cotxe, que es queda en el 24,8%. És una de les dades més destacades de l'últim Dibaròmetre, una enquesta feta per la Diputació de Barcelona que registra un augment considerable entre la població que prefereix caminar com a mètode de desplaçament respecte a l'últim informe, fet entre els anys 2020 i 2022.


CONSULTA AQUÍ LES TOTES DADES DEL DIBARÒMETRE DE SANT CUGAT

Tal com es veu al gràfic, les persones que opten per anar a peu ha pujat gairebé nou punts percentuals respecte fa dos anys. En canvi, l'ús del cotxe s'ha reduït del 30 al 24,8%. Si ho separem per gènere, les dones caminen més que els homes: el 63,3% de les dones va a peu habitualment, mentre que el percentatge d'homes que caminen és 57,8%. En aquest sentit, els homes opten més pel cotxe: un 27,3% l'utilitza, contra el 22,5% de les dones. Per edats, entre els joves de 18 a 24 destaca l'ús de la bicicleta com a mètode de desplaçament (l'11,3% ho prefereix), tot i que en totes les franges l'anar a peu és el mitjà de transport més escollit.

També ha baixat, això sí, el transport públic com a mètode per desplaçar-se per la ciutat, del 8 al 6,4%. En aquest sentit, la meitat dels enquestats assegura que deixarien aparcat el cotxe o la moto si millorés la xarxa de transport públic. El 17,3%, això sí, reconeix que res no faria que deixés el vehicle motoritzat perquè el necessiten pel lloc on viuen o pel lloc on treballen.

Percepció de la situació econòmica del municipi

D'altra banda, el 31,1% dels enquestats considera que, en l'últim any, la situació econòmica a la ciutat ha millorat, mentre que el 36,4% opina al contrari. Per gèneres, els homes són més optimistes que les dones: el 35,1% diu que la situació és millor que fa un any, mentre que en les dones només ho considera el 27,5%. I per edats, gairebé la meitat dels joves d'entre 18 i 24 anys veu millor la situació econòmica de Sant Cugat respecte fa un any. Sobre la situació econòmica personal, la majoria pensa que està igual que l'any passat, tot i que, separant-ho per gèneres, el 33,6% considera que ha millorat, per sobre del 27,3% de les dones. De fet, el 29% de les dones assegura estar pitjor, mentre que en el gènere masculí només ho pensa el 18,3%.

Metodologia de l'enquesta

Les dades del Dibaròmetre s'han extret de 400 enquestes telefòniques a cadascun dels 83 municipis de més de 10.000 habitants, seguint quotes de sexe i edat, fetes entre desembre del 2023 i juliol del 2024. El marge d'error associat és de 5 punts percentuals a cada municipi i a cada tram de població.