T'atabala la tornada a la rutina? Consells perquè no t'enganxi la síndrome postvacacional

Cugat Mèdia conversa amb la psicòloga Paula Manríquez per conèixer les seves recomanacions

La síndrome postvacacional pot ser un símptoma d'insatisfacció amb la feina / Foto: ACN

Societat

Publicat avui, a les 08:00 per Eva Garrido

Sentir malestar o intranquil·litat per haver de tornar a la feina és més habitual del que pensem: és la síndrome postvacacional. Tot i que ''no és un diagnòstic'', explica a Cugat Mèdia la psicòloga i referent de benestar emocional del CAP Can Mates, Paula Manríquez, és ''força freqüent'' patir-ne. Programar activitats que et vinguin de gust per a la tornada, enllestir les tasques més feixugues abans de marxar de vacances o planificar dies de transició són alguns dels seus consells.

La psicòloga creu que hi ha ''una relació directa' entre el temps que s'ha estat descansant i com han estat de profitoses les vacances amb la síndrome postvacacional. ''No és el mateix haver estat un mes descansant que haver-ho fet només cinc dies'', apunta.

Manríquez considera també que la síndrome postvacacional pot ser símptoma que no t'agrada la teva feina. ''Si torno a la meva feina, però m'agrada, és molt més fàcil la tornada que si estic en una feina en la qual no em sento realitzat o valorat'', reflexiona.

L'habitual, segons la psicòloga, és sentir aquest malestar ''entre dos o tres dies, fins i tot una setmana''. Ara bé, si els símptomes s'allarguen més de dues setmanes i ''no hi ha adaptabilitat'', el millor que es pot fer és buscar l'ajuda d'un professional.

Consells per evitar la síndrome postvacacional

Perquè no t'enganxi la síndrome postvacacional, la psicòloga Paula Manríquez recomana:

  • Planificar dies de transició.
  • Enllestir les tasques que et facin més mandra abans de vacances.
  • Programar activitats que et vinguin de gust per a la tornada.
  • Potser és un bon moment per aprendre alguna cosa nova.
  • Fer ús de tècniques de relaxació i de respiració.







    DECLARACIONS

    Paula Manríquez

    Si torno a la meva feina, però la meva feina m'agrada, és molt més fàcil que si estic en una feina en la qual no em sento realitzat o que potser no em sento valorat econòmicament, doncs és més difícil tornar a la feina, en realitat.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio