La Unipau tanca un dels cursos més 'crus' sobre la violència de les fronteres

El 39è Curs d'Estiu de la Universitat de la Pau (Unipau) ha comptat amb un resum artístic de Gerard Díaz, de la companyia MINIMíssimA, com a cloenda


Temes relacionats

Tamara Morazán (activista): 'Tenim la responsabilitat col·lectiva de reconstruir la història perquè no torni a passar' ( 9/jul/24)

Esther Fraile (Centre SIRA): 'Un problema sociopolític no es pot encobrir amb un problema de salut mental' ( 8/jul/24)

Carmen Lucía Alarcón (advocada): 'Als migrants se'ls tracta com a delinqüents, no com a víctimes d'un naufragi' ( 7/jul/24)

Giacomo Donadio (Carovane Migranti): 'El relat de l'espai Schengen topa amb la realitat' ( 6/jul/24)

Iván Navarro (UAB): 'Les crisis més desateses del món es troben al continent africà' ( 5/jul/24)

El racisme, la guerra i el neocolonialisme protagonitzen la inauguració del curs d'Estiu de la Unipau ( 4/jul/24)

Un recorregut per totes les violències que viuen les persones migrades, fil conductor del curs d'estiu de la Unipau 2024 (12/jun/24)


  • Comparteix:

Gerard Díaz, de la companyia MINIMíssimA, durant l'actuació a la cloenda del Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cedida (El Cugatenc)

Gerard Díaz, de la companyia MINIMíssimA, durant l'actuació a la cloenda del Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cedida (El Cugatenc)

La Universitat de la Pau (Unipau) ha tancat aquest dimecres un recorregut 'cru', 'exhaustiu' i 'intens' sobre les violències que generen les fronteres. Després de gairebé una vintena de ponències i tallers, el 39è Curs d'Estiu de la Unipau ha posat punt final aquest dimecres amb un resum artístic a càrrec de Gerard Díaz, de la companyia MINIMíssimA, que ha musicat algunes de les reflexions que han fet els ponents durant les xerrades en l'última setmana.

Les dues últimes xerrades han anat a càrrec de la investigadora postdoctoral de la Università de Bologna i la Universitat del País Basc Laura Escudero Zabala, d'una banda; i del director del diari El Raval, Javier Alegría, i la directora de l'Institut Miquel Taradell del Raval, Verónica Sánchez-Olmo, de l'altra. La primera, ha exposat el paper de la policia en l'extensió de les fronteres a la ciutat, amb identificacions pel perfil racial. En la segona, Sánchez-Olmo i Alegría han tancat el curs amb un to més positiu, explicant les bones pràctiques educatives al barri barceloní per eliminar les diferències entre alumnes d'origen català i migrants o fills de migrants.

La presidenta de la Unipau, Neus Sotomayor, ha reconegut la duresa d'una temàtica que "ens toca de prop" i la confrontació que genera en la nostra resposta. En declaracions a Cugat Mèdia, Sotomayor s'ha mostrat satisfeta del funcionament del curs, tot i que reconeix que esperaven més presencialitat en l'assistència. Per tancar el curs, la companyia MINIMíssimA ha ofert una actuació poètico-musical parafrasejant reflexions que han dit els ponents durant el curs.




Neus Sotomayor

El tema ja sabíem que seria dur, ha estat dels que més perquè és molt proper. Però estem contents, perquè els ponents han estat molt bé i tot ha fluït. És cert que esperàvem més assistència: des de la pandèmia no hem recuperat la presencialitat, tot i que és cert que pengem les ponències a la web i tenen moltes visites.

Neus Sotomayor

Ja ho vam fer l'any passat això d'agafar frases que s'han dit i dir-les d'aquesta manera i és encara més colpidor. De fet amb el Gerard parlàvem de com podia quedar si tot era tan negatiu, però ha quedat molt bé.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.