Carmen Lucía Alarcón (advocada): 'Als migrants se'ls tracta com a delinqüents, no com a víctimes d'un naufragi'

El Curs d'Estiu de la Unipau ha acollit la xerrada de l'advocada, centrada en l'arribada de migrants a les Canàries

Carmen Lucía Alarcón, aquest diumenge al Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat avui, a les 12:59 per Sergio Morales

'El dret penal ha patit un rapte'. Una afirmació de l'advocada defensora de migrants a les Canàries Carmen Lucía Alarcón aquest diumenge a la ponència del 39è Curs d'Estiu de la Unipau, on ha lamentat la realitat amb què es troben les persones en trànsit que arriben a la frontera sud. La ruta del continent africà a les illes és una de les més mortíferes i, tot i això, lamenta que l'engranatge legal i jurídic sovint considera els migrants com a 'delinqüents, no com a víctimes de naufragi'.

Alarcón ha posat de manifest vulneracions que es troba en aquest territori, on els béns jurídics no es posen al servei dels drets essencials. En aquest sentit, ha parlat sobre la situació a les presons: "Independentment del grau de participació d'algú empresonat que ha portat persones a Espanya, aquest no té possibilitat de defensar-se". Un entramat que, lamenta, els assenyala com a "presumptes culpables".

Tot plegat es tradueix en imposicions de presó provisional: "Ningú està recorrent les resolucions dels jutges", ha apuntat l'advocada. Les sentències per conformitat són una altra de les branques que configuren aquesta criminalització, també propiciada perquè "no existeix un dret a la defensa real".

En cas que es produeixi una absolució de les persones detingudes, el sotrac al qual s'enfronten i la posava en llibertat els deixen en un territori incert, amb el qual es troben amb dificultat per acollir-se a programes d'ajuda.

Una de les rutes més mortíferes

La ponent ha exposat una radiografia de la situació que es viu a les Canàries quant als moviments migratoris. "És un paradís turístic i no volem persones que el desincentivin", ha lamentat. Aquest pensament explica el fet que els centres migratoris es trobin allunyats de les zones concorregudes, en un estat que ha fet que, fins i tot, el defensor del poble expressés preocupació.

La gestió de migrants per part de les administracions, es fa de manera tan ràpida que impedeix l'estudi particular dels casos i, per tant, no permet detectar casos de vulnerabilitat.

Alarcón ha reclamat el reconeixement de llibertat de moviment i del caràcter universal dels drets humans. "Els elements processals s'han de revisar perquè no reprodueixin la condemna, perquè si no no hi ha presumpció d'innocència", ha proposat. També insta els responsables de les administracions i dels jutjats a formar-se i prendre consciència per deixar de replicar aquestes situacions.

En tot cas, ha reclamat posar el fil a l'agulla per garantir els drets de les persones migrants, que "no deixaran de venir" malgrat tots els impediments.