Montse Moral (Rotary Club): 'Els rotaris som gent d'acció i volem promoure la pau'

Moral és la nova governadora de districte de l'entitat, que també renova la presidència local, amb Paco Giménez al capdavant


  • Comparteix:

Paco Giménez i Montse Moral, a les instal·lacions de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia

Paco Giménez i Montse Moral, a les instal·lacions de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia

Paco Giménez es posa aquest cap de setmana al capdavant del Rotary Club de Sant Cugat, prenent el relleu a Carme Ardid. Establir vincles amb la ciutadania i difondre la tasca de l'entitat són algunes de les fites que es planteja en el nou mandat. L'entitat també celebra que una santcugatenca es posa al capdavant de la divisió territorial del Rotary que agrupa Catalunya, l'Aragó, el País Basc, la Rioja, Navarra i Cantàbria: és Montse Moral, que posa el focus en implicar el jovent en les tasques filantròpiques de l'associació. De tot això i més n'han parlat els dos rotaris en aquesta entrevista amb Cugat Mèdia.

ESCOLTA-HO

Paco, com afrontes agafar la presidència del Rotary Club Sant Cugat?
Paco Giménez (P.G.).: Amb molta il·lusió. Fa un parell d'anys vaig estar un parell d'any de presidents. Vam canviar coses: obrir-nos a la ciutat. Els dos presidents següents (Francesc Daura i Carme Ardid) han continuat aquesta línia. Volem que ens coneguin, que la gent pugui saber què fem per la ciutat i les persones.

Més enllà de Sant Cugat, Montse és la nova governadora del districte 2202, que engloba els Rotary Clubs de Catalunya, l'Aragó, el País Basc, la Rioja, Navarra i Cantàbria. Això són molts rotaris.
Montse Moral (M.M.): Són molts rotaris, molts clubs, molts quilòmetres a fer. S'han de cuidar els amics de tot arreu.

Quins objectius et marques, Paco, a la presidència del Rotary Club Sant Cugat?
P.G.: Enguany hem celebrat el 35è aniversari. Tenim esdeveniments anuals, com el Concert Solidari i la Nit Rotària, i els continuarem fent. Ens hem obert per treballar amb el jovent, amb la Marxa Infanti i temes de medi ambient.

Estem fent una transformació: d'un equip de veterans amb gent jove amb caràcter, ganes d'ajudar i participatius.

Quina percepció creieu que té la gent del Rotary? És prou coneguda la feina que fa l'entitat?
P.G.: De vegades, el Rotary està representat per persones clàssiques, que transmeten seriositat. Volen capgirar això i que la gent comprovi que som propers, que estem a les ciutats, que som als casals d'avis, a les escoles i a moltes activitats de la ciutat. Hi som per ajudar i per fer una mica més feliç la vida de totes les persones.

En comparació amb els clubs d'altres municipis, en quin punt es troba el de Sant Cugat?
M.M.: Jo estic molt orgullosa del meu club. Sempre et compares perquè és la manera d'evolucionar. Tenim camí per créixer i ja vam començar fa anys amb l'obertura. Aquest és un bon club; mantenir-lo 35 anys no és fàcil perquè som voluntaris.

El perfil de la gent d'ara és diferent: si hi entren és per sentir-se útils i ser actius. És el que ha de ser perquè els rotaris som gent d'acció, de servei. Volem promoure la pau, és el que busquem sempre.

Qui pot formar part del Rotary?
M.M.: Tota persona que tingui un cor i unes mans per servir és benvinguda. Ara bé, cal tenir altres valors: esperit de servei, amistat, integritat, capacitat de lideratge i diversitat. Normalment s'hi arriba per invitació, però no som una entitat tancada.

Ara bé, hem de trencar els estigmes, com ser de Sant Cugat. Sembla que tots siguem rics, però no és veritat. De fet, és un dels que té les quotes més barates.

Parlant d'estigmes i mites... I això que diuen que els del Rotary són maçons?
M.M.: N'hi han! Hi ha maçons, però també musulmans, agnòstics... Hi ha de tot. El Rotary és divers. Ara bé, cada club és diferent i veus com en cadascun s'agrupen persones semblants, tot i que es fomenta la diversitat.

Potser la manera de trencar estereotips és apropar-se a la ciutadania i a les entitats. Hi ha previsió de més apropaments?
P.G.: Sí, de fet cada any treballem amb persones de Sant Cugat. Hem treballat amb Gilgal Solidari, que fa una feina extraordinària; i amb Sant Cugat amb el Poble Sahrauí (SCAPS)... De fet, no parem! Quan fem el concert el cridem la gent que té idees i projectes a presentar-los i ho valorem per treballar amb ells.

M.M.: També tenim presència als mitjans de comunicació. Això no passa a tot arreu: a Barcelona no passa, i tenen un projecte que donen de menjar cada dia a 400 persones sense llar. És una passada.

Aquí on el veus, el Paco és una persona molt ocupada. Per què es complica la vida sent rotari?

P.G.: Tenim el lema que diu 'Dar de sí antes de pensar en sí'. Això resumeix molt el nostre pensament.

Montse, ara ets la nova governadora de districte. Com t'hi has ficat?
M.M.: Sóc una motivada! El Rotary és poc conegut però val la pena perquè ajudes la gent. M'he anat implicant i al final he acabat aquí.

Des que m'han escollit m'ha canviat la vida. Cada vespre tinc una part representativa, però des de primera hora tinc feina perquè les coses s'han de gestionar. Sóc la responsable davant Rotary Internacional; però no mano, eh? Sóc governadora, però no governo. Estic al servei del Rotary. Ara bé, la part administrativa ha de funcionar.

El fet que els mandats siguin d'un any, us genera una pressió extra?
P.G.: Sí perquè t'agrada que hi hagi bons resultats, però normalment entrem a la junta un any abans, com a president electe, per aprendre i, després, t'hi quedes un any més per ajudar els que venen. És una visió de tres anys, en realitat.

I aquest any tenim un projecte important

M.M.: A Sant Cugat falta un club de joves, de 12 a 18 anys. N'hi ha molts, arreu del món. Se'ls educa amb els valors de la solidaritat, de l'amistat, i se'ls ensenya a organitzar-se. Moltes escoles ja tenen aquesta part de retorn.

Volem que hi hagi un Club Interact a Sant Cugat. I tenim en tràmit poder aconseguir-ho amb una escola molt important d'aquí.

Podem dir quina?
M.M.: Més val que no diguem noms, però estic molt contenta perquè hi ha molt bona resposta per part de l'escola. També hi ha bona resposta per part de les voluntàries del club. Treballar amb la gent jove és molt maco!



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Publicitat