Xavier Bosch: 'Dic que no a molts pregons, però aquest és el de Sant Cugat i és casa meva'

L'escriptor santcugatenc escollit per donar el tret de sortida a la Festa Major del 2024 explica que l'alcalde li va fer l'encàrrec fa un mes i poc


  • Comparteix:

Xavier Bosch, durant la presentació del seu últim llibre, '32 de març' / Foto: Cugat Mèdia

Xavier Bosch, durant la presentació del seu últim llibre, '32 de març' / Foto: Cugat Mèdia

L'escriptor i periodista Xavier Bosch serà l'encarregat aquest dijous a les 20 h de llegir el pregó que donarà pas a quatre dies de Festa Major a Sant Cugat. En una entrevista a Cugat Mèdia admet que no participa de la festa des de cap entitat, però sí que li agrada passejar-s'hi i anar a veure acte com el del 'Paga-li, Joan'.


Com acaba sent el pregoner de la Festa Major de Sant Cugat d'aquest any?
Conec que l'alcalde des que era director del Tot Sant Cugat, tots dos som periodistes. I no fa gaire, deu fer un mes i mig em va convidar un dia esmorzar i em va proposar de fer una mena de pregó diferent del que s'havia fet els últims anys, i que volia que el fes jo. I si l'alcalde de Sant Cugat et diu que fes el pregó, només pots dir que sí, perquè és un honor i perquè és la teva ciutat. Dic que no a molts pregons i a molts actes de moltes coses a molts llocs perquè no faig aquesta mena de coses, però aquest és el de Sant Cugat i és casa meva.

I per què no li agrada fer pregons?
Només vaig fer una excepció que és a Organyà, que fan les homilies laiques, i cada any li encarreguen a una persona, una personalitat. És un tema una miqueta diferent, m'ho van explicar molt bé i em van convèncer i vaig dir que sí. Va ser el 2019. I el perquè no en faig? Els castellans diuen 'quin mucho abarca poco aprieta', i jo tinc molta feina, m'agrada fer-la molt bé, soc obsessiu amb el que faig, tant amb les novel·les com amb els articles o les aparicions als mitjans, etc, i no em vull descentrar fent altres coses. Preparar una taula rodona, una conferència, un pregó... són hores de feina, de pensar-hi, de rumiar-hi perquè quedi bé i, per tant, si vols fer-ho bé, deixes de fer altres coses, i no vull.

Molt bé, doncs li pregunto, quant temps li ha dedicat al de Sant Cugat?
Pensant, rumiant i apuntant cosetes a la llibreta i al telèfon mòbil, des del mateix dia que m'ho va proposar l'alcalde. I redactar el pregó, el cap de setmana passat, aquest que la gent va tenir tres dies de festa, jo en vaig dedicar dos a pensar el pregó. Ara, quan el sentiu potser penseu, no n'hi havia per a tant, amb un parell d'hores es podia haver tingut escrit [riu].

No dubti que hi haurà algú que ho pensarà...
I tant, quan fas una cosa pública no has de pretendre agradar a tothom. Has d'intentar fer una cosa coherent amb el que tu penses. Cada vegada que et deixen un micròfon o una pàgina per escriure, crec que s'han d'aprofitar per dir coses i és el que miraré de fer.

Com que segur que com a espectador n'ha vist moltíssims, de pregons, tant de Sant Cugat com d'altres municipis, digui'm que és el que li agrada i no li agrada dels pregons, i què veurem en el seu pregó, sense revelar-ne res.
M'agraden més els pregons que són en un espai tancat, amb els espectadors còmodament asseguts, perquè presten atenció a allò que dius. En un balcó, amb la gent amb moltes ganes de festa a sota, com és el cas de Sant Cugat, el que dius es perd i la gent xerra entre ella i no estan gaire per tu, que és com ha de fer, jo si estigués a baix faria el mateix. Però aleshores és difícil col·locar segons quins missatges, ja que corres el risc de quedar una mica ridícul a gairebé patètic.

Com a ciutadà de Sant Cugat, és de viure-les les festes majors?
No, no soc exemplar. Soc un individu molt avorrit, molt poc sociable, poc social i surto poc als actes de massius. No he ballat mai a la vida, m'agrada molt veure com ballen el 'Paga-li, Joan', però... Ensumar les paelles i donar voltes per la ciutat sí, però participar en coses... no soc d'aquests. Estem arribant a la conclusió que han triat el pregoner menys convenient de tots [riu].

En tot cas, potser no hi participa, però sí que passeja. Quan tu agafa el programa de la Festa Major, què es marca en vermell?
'Los catalanes hacen cosas', però a Sant Cugat encara més. Tot està molt ben muntat, tot està molt ben organitzat, es fan moltíssimes coses, però no em subratllo a quines aniré.




Xavier Bosch

I si l'alcalde de Sant Cugat et diu que fes el pregó, només pots dir que sí, perquè és un honor i perquè és la teva ciutat. Dic que no a molts pregons i a molts actes de moltes coses a molts llocs perquè no faig aquesta mena de coses, però aquest és el de Sant Cugat i és casa meva.

Xavier Bosch

Quan fas una cosa pública no has de pretendre agradar a tothom. Has d'intentar fer una cosa coherent amb el que tu penses. Cada vegada que et deixen un micròfon o una pàgina per escriure, crec que s'han d'aprofitar per dir coses i és el que miraré de fer.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.