El degà del COAC, Guim Costa, explica a Cugat Mèdia que ha parlat amb el regidor d'Urbanisme de Sant Cugat, Àngel Padrós, i que li ha explicat tot el que han fet per revertir aquesta situació, tal com explica Vallès a La Vanguardia: "Avui aquest embut administratiu s'ha eliminat i el personal tècnic municipal ja atén sol·licituds del 2024", i afegeix: "Estic convençut que ara ja no són el municipi català que triga més a atorgar aquest tipus de llicències". Les dades concretes, però, l'Ajuntament les farà públiques en una roda de premsa el juliol.
Per què Sant Cugat ha arribat als 19,4 mesos de retard?
Guim Costa explica els tres motius que van fer que Sant Cugat arribés a aquest nivell de demora. Hi ha dos motius comuns a molts ajuntaments: la crisi del 2008 i la pandèmia. L'esclat de la bombolla immobiliària va fer caure la construcció i la petició de llicències, i les administracions locals van reestructurar el personal. Però quan després el sector s'ha recuperat, a molts consistoris els ha costat recuperar l'estructura administrativa anterior. I per l'altra, la crisi de la Covid-19 "va fer cruixir totes les estructures".El tercer motiu, segons Costa, ja és específic de la ciutat, ja que "Sant Cugat és un dels municipis amb més sol·licitud d'obra privada de Catalunya". El degà celebra que Sant Cugat "s'hagi posat les piles" per solucionar aquest embús.
Què fa el COAC per ajudar els ajuntaments?
Guim Costa té clar que el principal problema que fa que quasi cap ajuntament de Catalunya compleixi l'article 81 del Reglament d'Obres, Activitats i Serveis de Catalunya (ROAS), que diu que les administracions tenen un termini màxim de dos mesos, màxim tres, per atorgar les llicències d'obres, és l'excés de burocràcia. "Hi ha un excés de legislació en qualsevol tràmit de llicències d'obres. L'arquitecte municipal té molta responsabilitat i això fa que moltes vegades no se senti segur de signar el que signa i, per tant, els tràmits s'allarguen", explica el degà.Per aquest motiu, des del COAC volen ser proactius i facilitar les coses a les administracions. Per un costat han impulsat l'informe d'idoneïtat tècnica, que redacten des del col·legi, o altres entitats, que acompanya els projectes. Aquest informe assegura, amb la responsabilitat del col·legi, que el projecte compleix amb l'accessibilitat, amb l'habitabilitat, amb el codi tècnic i amb la normativa d'incendis. L'objectiu és que quan els tècnics rebin el projecte i l'informe, s'estalviïn d'haver de comprovar aquesta part. "Creiem que això ajudarà a agilitzar la tramitació de les llicències, i en vam parlar amb el regidor d'urbanisme [Àngel Padrós], i estem treballant per implementar-ho a Sant Cugat", avança Costa.
En paral·lel, el COAC també està treballant per crear una plataforma digital per tramitar llicències de manera homogènia per a tota Catalunya. "Igual que hi ha una plataforma per gestionar les llicències d'activitats econòmiques a través de l'Oficina de Gestió Empresarial de la Generalitat, volem que n'hi hagi una també per a les llicències d'obres, i en la qual es pugui vehicular aquest informe d'idoneïtat tècnica". La plataforma digital es va aprovar amb la llei de pressupostos del 2023, actualment s'està fent el reglament, que està a punt de ser aprovat, i a partir d'aquí els municipis s'hi podran adherir.
Guim Costa
Hi ha tres causes: la crisi del 2008 va fer que les estructures tècniques es reduís per la disminució del volum de feina, després el volum ha augmentat i els ajuntaments els ha costat adaptar-se. L'altre seria la pandèmia i tercer que Sant Cugat és dels que té més activitats.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.