Sant Cugat comença a corregir l'embús en el departament de llicències d'obres

Segons una enquesta del COAC, la demora encara seria de 19 mesos, però l'alcalde ha respost que ja estan atenent peticions presentades aquest 2024


  • Comparteix:

Una de les obres que s'estan fent al barri de Volpelleres / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Una de les obres que s'estan fent al barri de Volpelleres / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

L'Ajuntament de Sant Cugat està començant a desfer l'embús en el departament de llicències d'obres per poder reduir els temps dels tràmits per concedir-les. Segons una enquesta del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) feta entre els seus col·legiats, Sant Cugat continua sent la ciutat que més tarda a concedir una llicència d'obra, amb 19,4 mesos de mitjana, quan la llei diu que haurien de ser dos mesos com a màxim. Aquesta dada la va publicar La Vanguardia la setmana passada, i l'alcalde, Josep Maria Vallès, va respondre amb una carta al director al mateix diari on explicava que des que va començar el nou govern hi van posar més recursos humans i ja estan atenent peticions d'aquest mateix 2024.

Des del 2019 el COAC fa una enquesta amb els seus col·legiats, per saber quant de temps estan tardant a rebre les llicències d'obres dels ajuntaments de Catalunya, i ja n'han fet tres (20219, 2021 i 2024). Segons han explicat a Cugat Mèdia fonts del col·legi, l'enquesta la responen uns 800 dels 11.000 col·legiats que tenen, i d'aquests 800, uns set són els que l'han demanada a Sant Cugat.



El degà del COAC, Guim Costa, explica a Cugat Mèdia que ha parlat amb el regidor d'Urbanisme de Sant Cugat, Àngel Padrós, i que li ha explicat tot el que han fet per revertir aquesta situació, tal com explica Vallès a La Vanguardia: "Avui aquest embut administratiu s'ha eliminat i el personal tècnic municipal ja atén sol·licituds del 2024", i afegeix: "Estic convençut que ara ja no són el municipi català que triga més a atorgar aquest tipus de llicències". Les dades concretes, però, l'Ajuntament les farà públiques en una roda de premsa el juliol.

Per què Sant Cugat ha arribat als 19,4 mesos de retard?

Guim Costa explica els tres motius que van fer que Sant Cugat arribés a aquest nivell de demora. Hi ha dos motius comuns a molts ajuntaments: la crisi del 2008 i la pandèmia. L'esclat de la bombolla immobiliària va fer caure la construcció i la petició de llicències, i les administracions locals van reestructurar el personal. Però quan després el sector s'ha recuperat, a molts consistoris els ha costat recuperar l'estructura administrativa anterior. I per l'altra, la crisi de la Covid-19 "va fer cruixir totes les estructures".

El tercer motiu, segons Costa, ja és específic de la ciutat, ja que "Sant Cugat és un dels municipis amb més sol·licitud d'obra privada de Catalunya". El degà celebra que Sant Cugat "s'hagi posat les piles" per solucionar aquest embús.

Què fa el COAC per ajudar els ajuntaments?

Guim Costa té clar que el principal problema que fa que quasi cap ajuntament de Catalunya compleixi l'article 81 del Reglament d'Obres, Activitats i Serveis de Catalunya (ROAS), que diu que les administracions tenen un termini màxim de dos mesos, màxim tres, per atorgar les llicències d'obres, és l'excés de burocràcia. "Hi ha un excés de legislació en qualsevol tràmit de llicències d'obres. L'arquitecte municipal té molta responsabilitat i això fa que moltes vegades no se senti segur de signar el que signa i, per tant, els tràmits s'allarguen", explica el degà.

Per aquest motiu, des del COAC volen ser proactius i facilitar les coses a les administracions. Per un costat han impulsat l'informe d'idoneïtat tècnica, que redacten des del col·legi, o altres entitats, que acompanya els projectes. Aquest informe assegura, amb la responsabilitat del col·legi, que el projecte compleix amb l'accessibilitat, amb l'habitabilitat, amb el codi tècnic i amb la normativa d'incendis. L'objectiu és que quan els tècnics rebin el projecte i l'informe, s'estalviïn d'haver de comprovar aquesta part. "Creiem que això ajudarà a agilitzar la tramitació de les llicències, i en vam parlar amb el regidor d'urbanisme [Àngel Padrós], i estem treballant per implementar-ho a Sant Cugat", avança Costa.

En paral·lel, el COAC també està treballant per crear una plataforma digital per tramitar llicències de manera homogènia per a tota Catalunya. "Igual que hi ha una plataforma per gestionar les llicències d'activitats econòmiques a través de l'Oficina de Gestió Empresarial de la Generalitat, volem que n'hi hagi una també per a les llicències d'obres, i en la qual es pugui vehicular aquest informe d'idoneïtat tècnica". La plataforma digital es va aprovar amb la llei de pressupostos del 2023, actualment s'està fent el reglament, que està a punt de ser aprovat, i a partir d'aquí els municipis s'hi podran adherir.


Guim Costa

Hi ha tres causes: la crisi del 2008 va fer que les estructures tècniques es reduís per la disminució del volum de feina, després el volum ha augmentat i els ajuntaments els ha costat adaptar-se. L'altre seria la pandèmia i tercer que Sant Cugat és dels que té més activitats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.