Daniel Rico: 'El més decent per promoure la democràcia és contextualitzar els monuments franquistes'

L'escriptor santcugatenc publica el llibre '¿Quién teme a Francisco Franco?', en què reflexiona sobre memòria i patrimoni


  • Comparteix:

L'escriptor santcugatenc publica el llibre '¿Quién teme a Francisco Franco?' / Foto: Cedida

L'escriptor santcugatenc publica el llibre '¿Quién teme a Francisco Franco?' / Foto: Cedida

Catalunya encara compta amb força monuments franquistes a la vista de la població, i el debat sobre què cal fer amb ells és ben viu. Sobre aquest tema, l'historiador de l'art Daniel Rico publica el llibre '¿Quién teme a Francisco Franco?', en què reflexiona sobre memòria i patrimoni. L'escriptor santcugatenc aposta per conservar els monuments però 'intervenint i contextualitzant per raons pedagògiques i didàctiques'. Així doncs, considera que amb aquestes accions es promou el debat i la democràcia.

Rico creu que cal "desideologitzar" la memòria i portar la problemàtica a una qüestió de patrimoni. "Les polítiques de memòria no són d'esquerra ni de dreta, però aquí les està fent l'esquerra de manera maximalista", considera Rico. Així, creu que a l'Estat espanyol no era necessària una eliminació dels monuments. "Les polítiques de memòria quan es fan per substitució, normalment fracassen", opina.

Per altra banda, l'escriptor també es mostra contrari a la "resignificació" dels monuments, ja que sosté que això és el mateix que eliminar-los. Rico manifesta que entre no fer res sobre els monuments o destruir-los "hi ha moltes alternatives". La seva aposta passa per explicar-los a la societat.


Daniel Rico

La més decent perquè promou la democràcia i el debat és conservar, però intervenint i contextualitzant per raons pedagògiques i didàctiques.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.