Prova pilot al CAP Valldoreix per combatre el malestar emocional amb 'prescripció social'

La iniciativa apropa activitats socials, culturals i esportives a persones amb malestar emocional i defuig de la sobremedicalització


  • Comparteix:

Els responsables polítics i tècnics del programa 'Prescripció social i salut' / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Els responsables polítics i tècnics del programa 'Prescripció social i salut' / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Fer activitats a l'aire lliure, cantar en una coral o gaudir d'un taller de cuina són activitats que ajuden a socialitzar i, per tant, a garantir la salut mental. Amb aquesta premisa sobre la taula, l'Ajuntament, l'EMD de Valldoreix i el Servei Català de Salut (CatSalut) impulsen una prova pilot a la ciutat perquè sanitaris i pacients acordin una 'prescripció social' que ajudi a millorar la salut i el benestar emocional. El programa 'Prescripció social i salut' s'està duent a terme durant el mes de maig al CAP Valldoreix i compta amb la participació de nou entitats del municipi. Des del govern local obren la porta a portar la iniciativa als altres dos centres d'atenció primària.

La regidora de Salut, Núria Fernàndez, ha detallat que el programa s'activa de mutu acord entre el professional sanitari i el pacient, que "identifiquen una activitat que pot generar un benefici". Després d'això, es busca quina entitat s'adequa a la pràctica indicada.

La cap del servei de Salut Pública del Vallès Occidental Oest, Txus Tosoa, s'ha pronunciat en el mateix sentit: amb la iniciativa, que ja es desenvolupa a municipis com el Prat de Llobregat o Castellar del Vallès, s'aconsegueix "una millora de la qualitat de vida i la sensació de salut, així com també l'empoderament per part del ciutadà".

L'alcalde, Josep Maria Vallès, ha posat en valor com aquesta iniciativa va "més enllà de la medicalització". "Treballem per aconseguir recursos per reforçar el sentiment de pertinença", ha dit el batlle en referència a la necessitat de combatre l'aïllament social i la solitud no desitjada.

De moment, formen part del programa 'Prescripció social i salut' l'Ateneu Santcugatenc, La Unió Santcugatenca, Eurofitness Sant Cugat, l'Associació Coral l'Harmonia de Valldoreix, el Casal de la Gent Gran de Valldoreix, l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, els Marxosos del Vallès, Valldoreix Espais Naturals i l'EMD.

El president de l'administració descentralitzada de Valldoreix, Juanjo Cortés, ha celebrat que la prova pilot es desenvolupi al CAP de la vila, i també ha subratllat la implicació del teixit associatiu del territori. "És un poble dins de Sant Cugat amb identitat pròpia, i es posa en valor la feina que es fa des del voluntariat de les associacions", ha dit Cortés, que veu clau per a l'impuls del programa que hi hagi una teixit associatiu potent".

De les consultes que s'aborden a l'atenció primària, el 20% estan relacionades amb el malestar emocional o la salut mental.


Txus Tolosa

El benefici és que millora la qualitat de vida, el benestar i la sensació de salut. Aconseguim que hi hagi un empoderament per part del ciutadà.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.